Connect with us

Smart

Cijena besplatnog antivirusa: Avast prati što korisnici traže po internetu i prodaje te podatke

Objavljeno

na

Osjetljivi podaci o korisničkom internetskom pretraživanju, prepakirani su i prodavani posredstvom Avastove kćeri kompanije Jumpshot, pokazala je istraga.Proizvođač besplatnog antivirusnog softvera Avast, s milionima korisnika širom svijeta, preko svoje nezavisne kompanije Jumpshot prodavao je podatke prikupljene o pretraživanju interneta od strane korisnika ovog programa.

Ovaj program pažljivo bilježi korisničke klikove i kretnje globalnom mrežom i prikuplja podatke o unesenim pojmovima za pretragu na Googleu, YouTubeu, Linkedlnu i mnogim drugim, pokazalo je zajedničko istraživanje magazina Motherboard i PCMag, koji se bave računalnim temama.

Ovako se prikupljeni podaci potom na poseban način pakiraju i prodaju klijentima među kojima su i Google, Yelp, Microsoft, Pepsi, Sephora, Home Depot, Intuit i mnogi drugi.

Firma preko koje se ova transakcija obavlja, Jumpshot, koju je osnovao Avast, na internetskoj stranici opisuje svoju djelatnost kao “isporučivanje podataka o korisničkim aktivnostima skrivenim iza najstrože čuvanih internetskih kapija”, navodi Cnet.

Kao reakciju na ovo istraživanje, predstavnici Avasta obratili su se javnosti pisanom izjavom u kojoj se između ostalog kaže kako Jumpshot “ne prikuplja osobne podatke od korisnika, uključujući imena, e-adrese ili kontaktne podatke” te kako korisnici imaju na raspolaganju opciju ne podijeliti ove podatke s kompanijom Jumpshot.

“Od početka lipnja 2019. godine započeli smo implementaciju vrlo eksplicitnog mehanizma koji se odnosi na pristanak na dijeljenje podataka za sve korisnike koji po prvi put preuzimaju Avast antivirusni program. Također, uveli smo obavijesti za postojeće korisnike s opcijama, gdje mogu birati pristanak ili uskraćivanje pristanka na dijeljenje svojih podataka“, pojasnili su iz Avasta, dodavši da kompanija razumije i ozbiljno uzima “odgovornost da bi uravnotežila korisničku privatnost s nužnošću upotrebe ovih podataka kako bi se sigurnosni softver dalje razvijao.”

Međutim, istraživanje magazina Motherboard i PCMag pokazalo je da Avast preko prozorčića koji iskače pred korisnika i daje mu izbor prihvatiti ili ne prihvatiti prikupljanje njegovih podataka. Korisnika zapravo nigdje ne obavještava o tome da bi njegovi podaci mogli doći u posjed neke treće strane, a još manje da bi isti mogli biti i prodavani.

Avastova politika privatnosti propisuje da se uz pristanak korisnika njegovi osobni podaci koriste “za potrebe prikupljanja anonimnog paketa podataka koji se isporučuje firmi Jumpshot u svrhu kreiranja trend analitike za proizvode i usluge”.

Izvor: Klix.ba

Smart

Google zaustavio update Chromea za Android zbog brisanja podataka

Objavljeno

na

Autor

Kompanija Google je odlučila zaustaviti nadogradnju svog browsera Chrome za Android nakon što je otkriveno da briše podatke iz drugih aplikacija na smartphoneu.Android Police piše da problem uključuje WebView, komponentu koja prikazuje web stranice u drugim aplikacijama poput Facebooka i Twittera. Ove aplikacije nemaju način prikazivanja stranica pa taj posao za njih obavlja Chrome.

Jedna od promjena u Chromeu 79 je lokacija nekih web podataka, ali svi podaci nisu pravilno premješteni. Posljedica toga je da ti podaci nakon nadogradnje postanu nepristupačni. To nije veliki problem za neke aplikacije, ali jeste za one poput Twittera Lite, koje se u potpunosti oslanjaju na WebWiew.

Problematični update je već stigao do 50 posto korisnika, ali je Google saopćio da je pauzirao nadogradnju dok odlučuje o narednom potezu i uklanjanju buga. Opcija je da se nastavi premještanje fajlova na nove lokacije, kao što je prvobitno planirano, ili da se vrate gdje su ranije bili.

Teško je reći koje sve aplikacije imaju problem, jer obično ne otkrivaju kako koriste WebView. Podaci pohranjeni online će biti sigurni, a u Googleu se nadaju da će riješiti problem u narednih nekoliko dana.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Smart

Instagram napokon uveo dark mode

Objavljeno

na

Autor

Instagram je danas napokon dobio dark mode, odnosno tamni način rada, opciju koju su mnogi već dugo priželjkivali.

Opcija je stigla jutros s novim ažuriranjem aplikacije, a dostupna je za iOS 13 i Android 10.

Mnogi su odmah nakon ažuriranja pokušali unutar aplikacije pronaći opciju za tamni način rada, ali to nisu uspjeli iz jednostavnog razloga što ona unutar aplikacije ne postoji.

Ipak, način namještanja dark modea je svejedno veoma jednostavan – sve što trebate napraviti je u podešavanjima svog mobilnog uređaja prikaz namjestiti na tamni način rada.

Mnogi ipak prigovaraju što opcija dark mode ne postoji kao zasebna za samu aplikaciju, no zasad će se, čini se, morati zadovoljiti ovim. Društvene mreže već su preplavile prve reakcije, uglavnom pozitivne.

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

Smart

Igra Red Dead Redemption 2 stiže na PC u novembru

Objavljeno

na

Autor

Dugoočekivana igra Red Dead Redemption 2 uskoro stiže na PC.Kompanija Rockstar je saopćila da će igra Read Dead Redemption 2, čija je tematika bazirana na Divljem zapadu, biti dostupna za PC od 5. novembra.

Kao što se i očekivalo, nova platforma znači da će biti grafičkih i tehničkih poboljšanja, a iz Rockstara su najavili “nove misije lova na glave”, napade na skrovišta bandi, nova oružja i još mnogo toga. PC verzija igre sadrži i multiplayer dodatak Red Dead Online.

Igru će biti moguće naručiti od 9. oktobra putem Rockstar Games Launchera, a oni koji to učine prije 22. oktobra dobit će i neke bonuse u vidu dvije besplatne klasične Rockstar igre, uključujući GTA III, Vice City i Max Payne 3.

Igra će biti dosupna i putem Epic Games Storea, Greenman Gaminga, Humble Storea, GameStopa i drugih digitalnih distributera od 23. oktobra.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Najčitanije