Connect with us

Biznis

Cijene nafte prošle sedmice porasle više od tri posto

Objavljeno

na

Na londonskom tržištu cijena barela proše sedmice je porasla više od tri posto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 59,20 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle više od tri posto, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partneri odlučili dodatno smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene.

Na londonskom tržištu cijena barela proše sedmice je porasla više od tri posto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 59,20 dolara.

Rast cijena nafte postignut je zahvaljujući dogovoru OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštivanje dogovorenih kvota i određene prilagodbe, prenosi SeeBiz.

Biznis

Google bi ove sedmice mogao ući u historiju kao još jedan bilijunaš

Objavljeno

na

Autor

Tržišna vrijednost Alphabeta, Googleove krovne kompanije dosegla je 993 milijarde dolara i već danas bi mogla premašiti bilijun.

Usprkos problemima koji ih u posljednje vrijeme sve češće okružuju, rast Googlea, odnosno njegove krovne kompanije Alphabet je nezadrživ. Regulatorna tijela u Europskoj uniji i SAD-a konstantno provode istrage zbog monopolistička ponašanja kompanije te su u posljednje dvije godine samo u EU platili kazne veće od 8 milijardi eura. Također, sve se češće pričao krizi povjerenja i kulture u kompaniji koja se više ne nalazi na popisu top 10 najpoželjnijih poslodavaca u SAD-u, kao i o razočaranim zaposlenicima koji napuštaju kompaniju. No ako gledamo stanje na burzi, situacija za Alphabet nikada nije bila bolja. Prilikom jučerašnjeg zatvaranja burze, cijena dionice iznosila je nešto više od 1440 dolara, dok je tržišna vrijednost kompanije dosegla 993 milijarde dolara.

Dakle, Alphabetu nedostaje još sedam milijuna dolara do prelaska magične granice od bilijun dolara. Dosad su samo tri kompanije u povijesti prešle tu granicu, a Alphabet će možda već danas postati četvrta kompanija. Prvi je tu granicu probio Apple tijekom ljeta 2018. godine, a nakon razdoblja uspona i padova, Cookova kompanija danas je teška skoro 1,4 bilijuna dolara. Microsoft, na čelu s izvršnim direktorom Satyom Nadellom u velikom je naletu posljednjih godina te tržišna vrijednost Microsofta danas iznosi 1,25 bilijuna dolara, javlja Zimo. Još jedna velika tehnološka kompanija probila je granicu od bilijun dolara – Bezosov Amazon, no trenutačno je njena tržišna vrijednost ispod te granice i iznosi nešto manje od 940 milijuna dolara.

Ako ste pozitivni trendovi na tržištu nastave, uskoro bi mogli imati ne samo 3, već i 4 bilijunaša, a s obzirom na to da su Apple i Microsoft u velikoj uzlaznoj putanji, možda nismo toliko daleko od prve kompanije čija bi tržišna vrijednost mogla premašiti i nevjerojatnih 2 bilijuna dolara.

Izvor: Bljesak.info

Nastavite čitati

Biznis

Evropska komisija usvojila državni program pomoći IPA 2019 za Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno

na

Autor

Evropska komisija usvojila je državni program pomoći IPA 2019 (Instrument for Pre-Accession Assistance) za Bosnu i Hercegovinu vrijedan 85 miliona i 490 hiljada eura, od čega 81 milion i 898.000 eura predstavlja učešće Evropske unije.

Najveći dio sredstava u državnom programu pomoći IPA 2019 alociran je za sektor vladavine prava i osnovnih prava i iznosi 25 miliona eura.

Realizacija projekata planirana je i u oblastima: demokratija i upravljanje, okoliš, klimatske akcije i energija, promet, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje Finansijskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, nakon čega će sredstva biti operativna.

Prema odredbama Finansijskog sporazuma, ugovaranje projekata u okviru državnog programa pomoći IPA 2019 treba biti okončano najkasnije tri godine od potpisivanja Sporazuma.

U centralizovanom sistemu implementacije IPA sredstava koji je na snazi u BiH, u ime domaćih institucija korisnica, provođenje postupaka nabavki, ugovaranja projekata i isplate obavlja Delegacija Evropske unije u BiH.

Izvor: DEI

Nastavite čitati

Biznis

Ovo zanimanje je najtraženije već četiri godine, plata 140.000 €

Objavljeno

na

Autor

Izašla je godišnja lista koju tradicionalno izbacuje LinkedIn, “Emerging Jobs” a riječ je o poslovima koji su bili najtraženiji.

Ovaj put napravili su listu zapošljavanja od 2015. do ove godine.

Među prvim zanimanjima je stručnjak za vještačku inteligenciju – obično inženjer, istraživač ili druga specijalnost koja se fokusira na mašinsko učenje i vještačku inteligenciju, smišljajući stvari poput toga gdje ima smisla implementirati AI ili izgradnju AI sistema.

U posljednje četiri godina stopa rasta zapošljavanja kada je riječ o ovom zanimanju bila je 74 odsto.

“AI se infiltrirao u svaku industriju i trenutno potražnja ljudi koji su kvalifikovani za AI nadmašuje ponudu”, kaže Gui Berger, glavni ekonomista LinkedIna.

“Ovo je treća godina zaredom gdje se zanimanje koja se odnosi na mašinsko učenje ili AL stavlja na vrh liste, a možemo očekivati samo da će potražnja porasti”, rekao je.

Tu su zatim inženjeri robotike (40% godišnjeg rasta zapošljavanja), analitičar podataka (37%)…

“Iako su mnogi od ovih poslova tehnološke uloge, oni nisu nužno u tehnološkoj industriji. Svaka kompanija je morala da prihvati tehnologiju na nekom nivou i to se vidi i u ovim poslovima visokog rasta”, dodaje Berger.

Interesantno je takođe da postoji veliki broj zanimanja poput stručnjaka za uspjeh odnosa sa kupcima i predstavnika prodaje.

Evo i liste:

1. Stručnjak za vještačku inteligenciju 2. Inženjer robotike 3. Data Scientist 4. Inženjer za upravljanje podacima 5. Inženjer za pouzdanost sajta 6. Stručnjak za odnos sa kupcima 7. Predstavnik za razvoj prodaje 8. Data Engineer 9. Bihevioralni zdravstveni tehničar 10. Stručnjak za sajber bezbjednost.

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

Najčitanije