Connect with us

Magazin

Čola od koncerata u beogradskoj Areni zaradio skoro dva miliona evra!

Objavljeno

na

Zdravko Čolić je rekorder Arene – zakazao je šest koncerata, prodao više od 100.000 ulaznica, a kada se to sve pomnoži s cenom karte…

Najveći pevač bivše Jugoslavije Zdravko Čolić će od šest koncerata u Areni prihodovati dva miliona i četiri stotine hiljade evra, od čega će njegova čista zarada biti milion i osamsto hiljada evra, piše “Kurir”.

Bruto zarada po jednom koncertu je 400.000 evra, s obzirom na to da je prodavano 18.000 ulaznica.

Od tog broja treba oduzeti deset odsto za porez, troškove organizacije, iznajmljivanje bine, ozvučenja, zakup Arene, igrače…

“Za svaki koncert Čola je morao da  plati 40.000 evra porez državi, što za šest koncerata iznosi 240.000 evra. Osim toga, skuplja stavka bila je i zakup Arene, za šta je Zdravko morao da izdvoji po 22.000 evra”, rekao je neimenovani izvor listu i dodao da je pevač imao oko “600.000 evra troškova, ali i zaradu od 1.800.000 evra”.

“Ovo je apsolutni rekord, nijedan muzičar iz Srbije nikada nije mogao da zaradi ovoliko novca za mesec dana”.

Izvor: mondo.ba


Magazin

Pogledajte nevjerovatnu dijetu pomoću koje je Adel izgubila 40 kilograma

Objavljeno

na

Autor

Adele (31), dobitnica 15 Grammyja u 2020. je ušetala s novom, zavidnom linijom za koju čak i njezini osobni treneri tvrde da je 90 posto posljedica sirtfood dijete, a samo 10 posto svakodnevne tjelovježbe kojoj poznata pjevačica nije pretjerano sklona. Donedavno slatka bucka smršavjela je, kaže, više od 40 kilograma, a njezine su fotke u novom izdanju preplavile medije diljem svijeta i skrenule pozornost na ovu dijetu koja je zaludjela i mnoge druge poznate osobe, poput Pippe Middleton i Jodie Kidd. Osim zbog zapanjujućih rezultata koje je s njom (u četiri mjeseca) postigla Adele, dijeta je postala tako omiljena i zato što dopušta, zapravo čak i potiče konzumiranje čokolade i vina, piše Gloria.hr.


Što znači sirtfood?

Iako naziv dijete zvuči pomalo svemirski, zapravo je riječ o namirnicama koje obiluju aktivatorima enzima sirtuina, odnosno potiču njihovo nastajanje. Sirtuini su vrsta proteina koji štite stanice našeg tijela od umiranja ili od upale tijekom bolesti.

Naime, Sirtfood dijeta za cilj ima da povećate unos svih zdravih namirnica bogatih tim aktivatorima, a to su jabuke, citrusno voće, peršin, kapare, borovnice, zeleni čaj, soja, jagode, kurkuma, maslinovo ulje, crveni luk, rukola, kelj i druge. Ljubitelje kofeina razveselit će podatak da je i kava bogata aktivatorima sirtuina. U prilog zdravstvenim dobrobitima ove dijete govori i činjenica da su Japan i Italija dvije zemlje čiji narodi inače konzumiraju velike količine spomenutih namirnica, a to su ujedno i zemlje za koje se smatra da imaju najzdraviju populaciju.

Lažna obećanja ili?

Dijetu su kreirali poznati britanski nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten s ciljem da osmisle režim prehrane koja neće imati za cilj samo naglo i nezdravo mršavljenje već će biti usmjerena na promjenu prehrambenih navika koje bi, osim do mršavljenja, trebale dovesti i do jačanja imunološkog sustava, obnavljanja zaliha vitamina te prevencije cijelog niza bolesti. Njihova knjiga The Sirtfood Diet u kojoj predlažu ovu dijetu kao idealan način za mršavljenje i poboljšanje zdravlja, za podlogu ima njihovu pilot studiju provedenu na 39 ispitanika.

Tijekom jedne sedmice ispitanici su se držali ove dijete i svakodnevno vježbali nakon čega su u prosjeku smršavjeli oko 3,2 kilograma te sačuvali ili povećali mišićnu masu. Iako ovi rezultati zvuče obećavajuće, treba naglasiti da nisu objavljeni nigdje drugdje nego u njihovoj vlastitoj knjizi te da nisu naročito uvjerljivi jer bi ograničenje na 1000 kalorija i tjelovježba u svakom slučaju doveli do mršavljenja, neovisno o vrsti dijete. Ne može se znati niti koliko su dugoročni rezultati s obzirom na to da nisu nastavili pratiti ispitanike nakon tog prve sedmice kako bi provjerili jesu li im se kilogrami vratili.

Što o učinku sirtuina kaže znanost

Namirnice koje se promoviraju u ovoj dijeti otprije su poznate po znanstveno dokazanim dobrobitima za zdravlje: tamna čokolada djeluje protuupalno i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zeleni čaj smanjuje rizik za moždani udar i dijabetes te snižava krvni tlak, kurkuma ima protuupalno djelovanje i slično. S druge strane, istraživanja o dobrobitima povišene razine sirtuina u organizmu zasad su preliminarna, ali rezultati su obećavajući. Primjerice, znanstvenici su otkrili da povećane razine sirtuina produžuju život kod gljivica, crva i miševa, a jedno istraživanje na miševima pokazalo je i da je povećana razina sirtuina bila povezana s gubitkom masnog tkiva.

Neka su istraživanja pokazala da sirtuini mogu imati važnu ulogu u smanjenju upalnih procesa, sprečavanju razvoja tumora i usporavanju razvoja srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Iako su istraživanja provedena na mišjim i ljudskim stanicama dala pozitivne rezultate, dosad još nije provedena niti jedna studija kojom bi se ispitalo djelovanje povećane razine sirtuina kod ljudi.

Trosedmični plan

Dijeta se sastoji od dvije faze, a ukupno traje tri sedmice. Nakon toga možete nastaviti s održavanjem rezultata tako da u vašu prehranu uključite što više namirnica bogatih aktivatorima sirtuina.

– Prva faza

Prva faza traje sedam dana i uključuje značajnu redukciju kalorija te konzumiranje velikih količina zelenog soka. Cilj je naglo potaknuti mršavljenje, a pokazalo se da tijekom tih prvih sedam dana dolazi do gubitka nešto više od tri kilograma. Prva tri dana ove faze dopušten je unos samo 1000 kalorija, piju se tri sirtfood zelena soka dnevno i jedan sirtfood obrok. Možete birati između brojnih recepata u kojima su glavni sastojci takozvane sirtfood namirnice. Od četvrtog do sedmog dana prve faze unos kalorija se povećava na 1.500, što uključuje konzumiranje 2 zelena soka i dva obroka bogata sirtfood namirnicama.

 – Druga faza

Traje dvije sedmice, predstavlja fazu održavanja, ali biste svejedno tijekom tog vremena trebali nastaviti gubiti kilograme. U ovoj fazi nema ograničenja kalorija, već morate jesti 3 obroka bogata sirtfood namirnicama i jedan sirtfood zeleni sok dnevno.

 – Po završetku dijete

Ove dvije faze možete ponavljati koliko god puta želite ako imate još suvišnih kilograma. U suprotnom, ideja je da nastavite tako da svoju uobičajenu prehranu učinite što više „sirtuinskom” tako što ćete u sve svoje obroke dodavati što više raznih sirtfood namirnica. Također, preporuka je da svakodnevno nastavite piti po jednu čašu sirtfood zelenog soka. Tako napravit ćete stvarnu promjenu u načinu prehrane i postići daleko veći učinak nego samo jednokratnim provođenjem dijete.

20 najmoćnijih sirtfood namirnica

 • Kelj
 • Crveno vino
 • Jagode
 • Luk
 • Soja
 • Peršin
 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
 • Tamna čokolada (85 posto kakaoa)
 • Matcha zeleni čaj
 • Heljda
 • Kurkuma
 • Orasi
 • Rukola
 • Čili papričica Bird Eye
 • Anđelika ili ljupčac (ljekovita biljka)
 • Medjool datulje
 • Crvena cikorija
 • Borovnice
 • Kapare
 • Kava

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nastavite čitati

Magazin

Kako znati da je osobi potrebna zdravstvena njega u kući?

Objavljeno

na

Autor

Kada su prisutni bolovi ili opće loše stanje, često se javlja i osjećaj neizvjesnosti i straha, a tada se oboljela osoba i duševno mijenja te mijenja svoje ponašanje. Najčešći oblici promijenjenog ponašanja su depresija, razdražljivost, potištenost i povlačenje u sebe te potiskivanje tegoba.

Ovakve duševne promjene često pokazuju i članovi obitelji. I oni proživljavaju strah, tjeskobu i neizvjesnost kada vide da neko njima drag, trpi. Promjene ponašanja ovise i o životnoj dobi te o individualnim razlikama svakog pojedinca.

Obično je najteže starim, nemoćnim i teško bolesnim osobama koje bolest trajno veže za postelju, koji su u svojoj starosti i bolesti vrlo usamljeni. Još teže je bolesnicima koji su sami, nemoćni, nepokretni, inkontinentni, a uz to nemaju obitelj. Takve bolesnike posjećujemo prije svih.

Pročitajte više o SeVitalu:
https://kraljevski.ba/prva-ustanova-u-bih-koja-brine-o-nemocnim-ljudima-sevital/

Kontaktirajte SeVital:
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba
Facebook https://www.facebook.com/sevital.ba/
Instagram https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Kraljevski.ba

Nastavite čitati

Magazin

PREDNOSTI KUĆNE NJEGE

Objavljeno

na

Autor

Prednosti kućne nege

Kućna njega u posljednje vreme brzo postaje sve prihvatljivije rešenje za naše roditelje, nane i dede. Jer im se pruža mogućnost da provode vrijeme u komforu svog doma gdje su okruženi svojom porodicom i voljenima. Sa povećanjem životnog vijeka povećava se i potreba za medicinskom uslugom, a procenat starije populacije u našoj zemlji  je u stalnom porastu.

Danas kada je kućna nega dostupna većini naše starije populacije nema više potrebe da odlaze u staračke domove. Postoje mnogi oblici kućne nege i pomoći u kući.

Od dnevne njege, toaletne pa sve do usluge od 24h.

Iako u mnogim porodicama pomoć u kući i njegu starih preuzima neko iz porodice, a to u većini slučajeva nije praktično i dugotrajno rešenje. Pružanje pomoći u kući starom licu ponekad može biti previše stresno za članove porodice koji u većini slučajeva nisu stručni za takvu vrstu posla. Takođe određeni oblici njege i pomoći zahtevaju specijalizivano i profesionalno osoblje. Zato postoji SeVital, sa profesionalnim timom i bogatim iskustvom. Ustanova za kućnu njegu SeVital je osnovana 2018. godine uz saglasnost Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona i prva je privatna ustanova ove vrste u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Ovo su neke od prednosti SeVital kućne nege:

1.Štedi dragoceno vreme

Usluge kućne nege izskuju dosta vremena.Često je staratelju teško da uskladi potrebno vreme.Profesionalna kućna nega postaje nužnost jer omogućava porodicama da uštede vrijeme  i iskoriste ga na pravi način sa svojim voljenima,a određene poslove kućne njege i pomoći kući prepuste profesionalcima koji su obučeni za tu vrstu posla.

2.Profesionalna pomoć

SeVital profesionalni tim mnogo lakše izlazi na kraj sa rutinskim i kritičnim situacijama zato zato što imaju neophodno iskustvo i obuku.

3.Mogućnost zadrzavanja starih životnih navika

Tim koji pruža pomoć u kući omogućava da korsnik zadrži svoje stare navike.

4.Kvalitet života

Uz pomoć profesionalne negovateljice ili medicinske sestre korisnici SeVital usluga mogu da poboljšaju kvalitet života.Čim SeVital tim počne sa radom,pomoć je odmah omogućena i nema više potrebe da troše svoju energiju na kućne poslove.SeVital medicinski radnici  su obučeni da predvide potrebe korisnika i uvijek imaju volje da učine sve što je potrebno da im život bude jednostavniji i ljepši

Pročitajte više o SeVitalu:
https://kraljevski.ba/prva-ustanova-u-bih-koja-brine-o-nemocnim-ljudima-sevital/

Kontaktirajte SeVital:
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba
Facebook https://www.facebook.com/sevital.ba/
Instagram https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati

Najčitanije