Connect with us

Smart

Google zaustavio update Chromea za Android zbog brisanja podataka

Objavljeno

na

Kompanija Google je odlučila zaustaviti nadogradnju svog browsera Chrome za Android nakon što je otkriveno da briše podatke iz drugih aplikacija na smartphoneu.Android Police piše da problem uključuje WebView, komponentu koja prikazuje web stranice u drugim aplikacijama poput Facebooka i Twittera. Ove aplikacije nemaju način prikazivanja stranica pa taj posao za njih obavlja Chrome.

Jedna od promjena u Chromeu 79 je lokacija nekih web podataka, ali svi podaci nisu pravilno premješteni. Posljedica toga je da ti podaci nakon nadogradnje postanu nepristupačni. To nije veliki problem za neke aplikacije, ali jeste za one poput Twittera Lite, koje se u potpunosti oslanjaju na WebWiew.

Problematični update je već stigao do 50 posto korisnika, ali je Google saopćio da je pauzirao nadogradnju dok odlučuje o narednom potezu i uklanjanju buga. Opcija je da se nastavi premještanje fajlova na nove lokacije, kao što je prvobitno planirano, ili da se vrate gdje su ranije bili.

Teško je reći koje sve aplikacije imaju problem, jer obično ne otkrivaju kako koriste WebView. Podaci pohranjeni online će biti sigurni, a u Googleu se nadaju da će riješiti problem u narednih nekoliko dana.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati
Advertisement

Smart

Instagram napokon uveo dark mode

Objavljeno

na

Autor

Instagram je danas napokon dobio dark mode, odnosno tamni način rada, opciju koju su mnogi već dugo priželjkivali.

Opcija je stigla jutros s novim ažuriranjem aplikacije, a dostupna je za iOS 13 i Android 10.

Mnogi su odmah nakon ažuriranja pokušali unutar aplikacije pronaći opciju za tamni način rada, ali to nisu uspjeli iz jednostavnog razloga što ona unutar aplikacije ne postoji.

Ipak, način namještanja dark modea je svejedno veoma jednostavan – sve što trebate napraviti je u podešavanjima svog mobilnog uređaja prikaz namjestiti na tamni način rada.

Mnogi ipak prigovaraju što opcija dark mode ne postoji kao zasebna za samu aplikaciju, no zasad će se, čini se, morati zadovoljiti ovim. Društvene mreže već su preplavile prve reakcije, uglavnom pozitivne.

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

Smart

Igra Red Dead Redemption 2 stiže na PC u novembru

Objavljeno

na

Autor

Dugoočekivana igra Red Dead Redemption 2 uskoro stiže na PC.Kompanija Rockstar je saopćila da će igra Read Dead Redemption 2, čija je tematika bazirana na Divljem zapadu, biti dostupna za PC od 5. novembra.

Kao što se i očekivalo, nova platforma znači da će biti grafičkih i tehničkih poboljšanja, a iz Rockstara su najavili “nove misije lova na glave”, napade na skrovišta bandi, nova oružja i još mnogo toga. PC verzija igre sadrži i multiplayer dodatak Red Dead Online.

Igru će biti moguće naručiti od 9. oktobra putem Rockstar Games Launchera, a oni koji to učine prije 22. oktobra dobit će i neke bonuse u vidu dvije besplatne klasične Rockstar igre, uključujući GTA III, Vice City i Max Payne 3.

Igra će biti dosupna i putem Epic Games Storea, Greenman Gaminga, Humble Storea, GameStopa i drugih digitalnih distributera od 23. oktobra.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Smart

Instagram predstavio novu aplikaciju s kontroverznom opcijom

Objavljeno

na

Autor

Putem nove aplikacije korisnici mogu komunicirati s bliskim prijateljima, a Threads može koristiti privatne podatke korisnika poput lokacije i kretanja te umjesto njih objavljivati statuse.

Kako se ranije i najavljivalo, Instagram je predstavio novu aplikaciju namijenjenu komunikaciji i dijeljenju sadržaja samo s malim brojem bliskih prijatelja na toj mreži. Threads je aplikacija bazirana oko kamere te se upravo sučelje kamere pojavljuje svaki put kada pokrenete aplikaciju, a putem nje mogu se slati fotografije, videozapisi i tekstualne poruke odabranoj grupi prijatelja koje je moguće odabrati putem Instagrama i Threadsa.

Aplikacija omogućuje i postavljanje prečaca za nekoliko osoba s kojima se najčešće komunicira – prečaci se nalaze pri dnu ekrana same kamere te je slanje poruka takvim prijateljima još jednostavnije i sve što je potrebno jest fotografirati ili snimiti video s kamerom i unutar same kamere kliknuti na taj prečac te prijeći prstom po ekranu.

Unutar Threadsa dostupne su i poruke s Instagram Directa, no naravno, samo onih osoba koje se nalaze na popisu bliskih prijatelja. S Threadsom Instagram, tj. Facebook pokušat će privući i zainteresirati korisnike koji danas puno vremena provode sa Snapchatom i koji je, usprkos svim problemima kroz koji su prošli tijekom prošle godine dana, i dalje iznimno popularan među mladima.

Iako je riječ o zanimljivom i zabavnom načinu komuniciranja i dijeljenja sadržaja samo s najboljim prijateljima, Threads ima i jednu prilično kontroverznu opciju – pasivno dijeljenje lokacije, statusa i drugih podatka. Korisnici, kao i na drugim platformama, mogu sami objavljivati statuse, no moguće je tu opciju prepustiti Threadsu koji će od korisnika tražiti “samo” informacije poput njihove lokacije, kretanja, statusa baterije i kvalitete mreže. S obzirom na to u kojim vremenima živimo i koliko je privatnost korisnika već narušena jer društvene mreže ionako već znaju sve o nama i to iskorištavaju kako bi nam plasirale što preciznije oglase, to je vrlo ambiciozno od Instagrama.

Threads, napominju iz Instagrama, neće dijeliti lokaciju korisnika, već će te informacije iskoristiti kako bi shvatili gdje se korisnici nalaze i što rade i o tome obavijestili njihove prijatelje. Umjesto da objave u kojem se kafiću nalaze, status će prikazati samo da se korisnik nalazi u kafiću, što njihovim prijateljima može poslužiti kao poziv na kavu. Ako su u automobilu ili voze bicikl, pojavit će se status “u pokretu”, a Threads bi mogao znati kad ste doma (i pretpostaviti da onda imate vremena za druženje s prijateljima), odnosno kad ste na poslu i tada vjerojatno nećete imati vremena za dopisivanje i druženje.

Ne treba niti napominjati koliko potencijalnih problema s privatnosti opcija automatskog statusa donosi, pogotovo što iza nje stoji Facebook koji se dosad nije dokazao kao najbolji čuvar naših privatnih podataka. Ako ništa drugo, za razliku od nekih prijašnjih kontroverznih opcija koje je Facebook automatski aktivirao za sve korisnike, na opciju pasivnog statusa korisnici će prvo morati sami pristati i aktivirati je.

Izvor: Bljesak.info

Nastavite čitati

Najčitanije