Connect with us

Svijet

Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute

Objavljeno

na

ZAGREB – Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mjera kojima će, u trenutku kada ova zemlja bude uvodila evro, objaviti rat zaokruživanju cijena.

To znači da će se stati na kraj neopravdanim poskupljenjima roba i usluga, potvrđuje portalu Novac Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar finansija, na jednom skupu je govorio o instrumentima kojima se Banski dvori namjeravaju oduprijeti poskupljenjima u trenutku zamjene kune evrom.

Glavna mjera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cijena u razdoblju od najvjerovatnije šest mjeseci prije uvođenja evra i poslije njega, prenosi Investitor.

Ako bi Hrvatska, na primjer, uvela evro 1. januara 2023. godine, što se uzima kao realan datum, to bi značilo da bi svi trgovci već od 1. jula 2022. godine cijene roba i usluga iskazivali i u kunama i evrima.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest mjeseci nakon što Hrvatska uvede evro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli upoređivati cijene istih proizvoda u kunama i evrima.

Naravno, obaveza iskazivanja dualnih cijena, u kunama i evrima, zavisi od datuma uvođenja evra, što znači da bi eventualno uvođenje evra 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomjerilo i šestomjesečni termin dualnog iskazivanja cijena roba i usluga.

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati
Advertisement

Svijet

OVO JE NAJSKUPLJI GRAD NA SVIJETU

Objavljeno

na

Autor

Doživjeti sve što novi grad može da ponudi mnogo je lakše kada sebi to možete da priuštite.

Da li ćete izaći i jesti ili voziti se taksijem ili ne, svakako će se odraziti na debljinu vašeg novčanika, ali to obično zavisi od toga u kom dijelu svijeta se nalazite.

Ako želite da uštedite novac u inostranstvu, razmislite dva puta prije nego što posjetite Hongkong – to je najskuplji grad na svijetu.

Da bi odredila najskuplji grad na svijetu, firma za konsalting o ljudskim resursima Mercer razmotrila je niz faktora, uključujući troškove smještaja, prevoza, hrane, odjeće, robe za domaćinstvo i zabavu. U svemu tome se na prvom mjestu izdvojio Hongkong. Ovo je druga godina za redom da se azijski grad nađe na ovom “počasnom” mjestu.

Izvor: Hayat.ba

Nastavite čitati

Svijet

Najavljena izgradnja novog sudarivača čestica

Objavljeno

na

Autor

Veliki hadronski sudarivač čestica vjerojatno je poznat svima. Nalazi sse u švicarskoj u istraživačkom centru CERN u Zurichu. I dok u CERN-u prikupljaju sredstva za izgradnju novog, još većeg sudarača čestica, pomalo iznenađujuće došla je vijest o gradnji trećeg. No, ovaj put ne u CERN-ovoj organizaciji ni u Švicarskoj.

Američko ministarstvo energetike predstavilo je svoje planove za izgradnju elektron-ionskog sudarivača čestica i to u New Yorku. Sudarivač čestica nalazio bi se u Brookhaven National Laboratoryju i trebao bi američkim znanstvenicim omogućiti proučavanje tehnologije ubrzivanja čestica i nuklearne fizike. Prilikom predstavljanja planova, državni tajnik za energetiku Dan Brouillette istaknuo je kako će ovaj sudarivač čestica postaviti SAD na samo čelo istraživanja o nuklearnoj fizici.

Prijedlog EIC-a (Klikni na fotografiju za veći prikaz) - Najavljena izgradnja novog sudarivača čestica

”Produbit će naše razumijevanje prirode i vjerujemo da će biti izvor informacija koje će dovesti do novih tehnologija i inovacija”, istaknuo je Brouillette. Procjenjuje se da će izgradnja takvog laboratorija stajati između 1,6 i 2,6 milijardi dolara te neće biti spreman za upotrebu prije 2030. godine.

No, nakon pokretanja znanstvenici će moći koristiti sudarivač kako bi zrake visoko energetskih elektrona sudarili s protonima i većim atomskim jezgrama kako bi došli do novih spoznaja u fizici. Elektron-ionski sudarivač otvorit će novo polje u nuklearnoj fizici, poručili su iz Brookhaven National Laboratoryja. Istaknuli su i kako će sudarivač “proširiti naše poznavanje temeljnih sastavnica atoma koji čine svu vidljivu tvar u svemiru”.

Izvor: Bljesak.info

Nastavite čitati

Svijet

Evropska svemirska agencija uz teleskop Cheops počinje istraživati daleke planete

Objavljeno

na

Autor

Evropa će ove sedmice lansirati svemirski teleskop imena Cheops za proučavanje dalekih planeta, piše BBC.Za razliku od prethodnih sličnih misija, Cheops se neće fokusirati na pronalazak novih planeta, već na njihovom analiziranju i otkrivanju novih karakteristika u smislu jesu li kamenite ili bogate plinom.

Teleskop će stići do Zemljine orbite ruskom raketom Sojuz koja će biti lansirana iz Francuske. Lansiranje je bilo zakazano za jutros, ali zbog tehničkih propusta odgođeno je za sutra.

Foto: ESA

Foto: ESA

Sutra će ponovo uslijediti lansiranje Sojuza, ukoliko se riješi nastali problem.

Svemirski teleskop Cheops ustvari je zajedničko nastojanje 11 država članica Evropske svemirske agencije (ESA), sa Švicarskom na čelu, da pokušaju proučavati planete u našem sistemu.

Univerzitet u Bernu zajedno sa Univerzitetom u Ženevi osigurao je moćan fotometar na ovom teleskopu. Tako će Cheops mjeriti sitne promjene svjetlosti kada planeta bude prolazila ispred Sunca. Na ovaj način će dobiti precizan promjer planete jer su promjene svjetlosti proporcionalne površini svijeta. Kada se te informacije kombiniraju s podacima o masi planeta, naučnici će moći zaključiti gustoću planete.

Foto: ESA

Foto: ESA

“Iz toga ćemo moći reći nešto o sistemu i unutrašnjoj strukturi planete. Mjereći različite planete, one koje su daleko i one koje su blizu, možemo također reći nešto o nastanku i evoluciji planeta”, rekla je naučnica Kate Isaak za BBC News.

Ona ističe kako je došlo vrijeme da nauka prestane s brojanjem planeta, već se posveti njihovom profilisanju na sofisticiraniji način. Moramo znati da li imaju okean na svojoj površini, imaju li svoju atmosferu, imaju li prstenove? Cheops bi trebao biti u stanju da se pozabavi ovakvim pitanjima.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Najčitanije