Connect with us

Magazin

Jala Brat promovirao novi album “99”: Stotine fanova na Skenderiji!

Objavljeno

na

Jala je odlučio i napraviti nesvakidašnju promociju na platou Skenderije u Sarajevu koja je privukla veliki broj fanova koji su željeli makar selfie napraviti s reperom .

Nakon što se mjesecima najavljivao novi album Jale Brata, “99” je danas konačno ugledao svjetlo dana.  Svakog sata objavljena je jedna pjesma na kanalu “Imperije”, a pregledi svake su u rekordnom roku dostigli zavidne brojke. Na promociju su stigli i Buba CorelliInnas i cijela ekipa “Imperije”. 

Jala je odlučio i napraviti nesvakidašnju promociju na platou Skenderije u Sarajevu koja je privukla veliki broj fanova koji su željeli  napraviti selfie s reperom. Atmosferu su upotpunili parkirani automobili i motocikli na platou. 

Osobe s invaliditetom bile su u prvom redu na spektakularnoj promociji albuma. 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sve je eksplodiralo kada je počeo spektakularni vatromet. Raspoloženi, kao i uvijek, Jala Brat, Buba Corelli, Inas, udovoljavali su fanovima koji su u velikom broju došli na promociju albuma “99”. 

Promocija se na kraju pretvorila i u spektakularni koncert. 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Izvor: Avaz.ba

Lifestyle

Iskoristite AKCIJSKI POPUST u Vrtnom centru na sadnice ruža

Objavljeno

na

Autor

Baucentar je uvijek imao super popuste i pogodnosti za kupce koji ih posjećuju. Ovaj put u Baucentru možete pronaći sadnice ruža koje su na akciji 3.50 KM, gdje imate širok izbor ruža za vaše dvorište. Ukoliko niste u mogućnosti da posjetite Baucentar, možete posjetiti Baucentar.ba webshop i naručiti online na Vašu kućnu adresu.

Želite da pronađete nove saksije za vaše omiljeno cvijeće? Trenutno su na akciji Scheurich tropical red saksije po nevjerovatnoj cijeni od 1.95 KM.

Posjetite Baucentar ili Baucentar.ba webshop i iskoristite nevjerovatne popuste.

🔍 Posjetite naš webshop http://baucentar.ba
📌 Posjetite Baucentar i Vrtni centar
🚧 Rudarska bb, 72240 Kakanj
☎ +387 32 554 255

Nastavite čitati

Magazin

Projekat „NISTE SAMI“ koji će pružiti besplatnu njegu za iznemogle

Objavljeno

na

Autor

Naš cilj kroz ovaj projekat je da brinemo i o pacijentima kojima je potrebna kućna njega, a koji to zbog teškog fizičkog stanja i socijalne ugroženosti nisu mogućnosti sebi da priušte. Kroz obilazak i rad na terenu uvidjeli smo da ima mnogo bolesnih i iznemoglih starih osoba koji ne mogu samostalno obavljati osnovne kućanske poslove.

Susreli smo mnogo nepokretnih i slabo pokretnih osoba kod koji je došlo do pojave dekubitalnih rana i koji zbog teške materijalne situacije nisu u mogućnosti da sebi obezbijede adekvatna sredstva za higijenu što dovodi do posljedica po zdravlje i infekcija.
Zbog toga smo se odlučili na pokretanje projekta „NISTE SAMI“ i pomoći navedenim kategorijama društva.

Svjesni da se promjena postiže uz sudjelovanje utjecajnih i poznatih pojedinaca, kompanija, udruženja i organizacija, krenuli smo u realizaciju projekta uz njihovu pomoć.
Namjera nam je da tim osobama pomognemo kroz redovni obilazak od strane stručnog osoblja, koje će im pomoći održavati ličnu hiigijenu, mjeriti pritisak i šečer, previjati rane, zatim pomagati u domaćinstvu kroz pospremanje stana, nabavku namirnica, kuhanju, odlasku ljekara i sve ono što procijenimo da je nekom potrebno.

Najvažnije od svega jeste činjenica što će osobe koje budu uključene u projekat i pomoć znati u svakom trenutku da NISU SAMI !!!
Prvi donator za projekta „NISTE SAMI“ je Tvornica Cementa Kakanj.
Apelujemo na savjest građana i privrednika naše Općine da se odazovu i uključe u što većem broju u ovaj projekat i nadamo se da će ugledati na našeg prvog donatora.
Sve dodatne informacije kao i projekat u pisanoj formi pojedinci i kompanije mogu dobiti ukoliko žele u sjedištu Ustanove ili putem e-maila.

Kontaktirajte SeVital, olakšajte i uljepšajte svakodnevnicu vašim najmilijim
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba

Pratite SeVital na Facebooku: https://www.facebook.com/sevital.ba/
Pratite SeVital na instagramu: https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati

Magazin

Sprječavanje (prevencija) nastanka dekubitusa

Objavljeno

na

Autor

Na dekubitus treba misliti na vrijeme. Većinu rana od pritiska moguće je spriječiti kroz ranu identifikaciju rizičnih osoba i pravilnim profesionalnim postupcima njege.

U slučaju da osoba spada u rizičnu skupinu, barem jednom dnevno pažljivo prekontrolirajte mjesta koja su najizloženija pritisku. Situacija se tijekom vremena može promijeniti, stoga je kožu potrebno redovito provjeravati.

Prva preventivna mjera je pogledati koju vrstu madraca ili jastuka za stolac koristi osoba koja ima rizik od nastanka dekubitusa. Svim osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini potrebno je postaviti podlogu za rasterećenje pritiska. Primjena proizvoda za rasterećenje pritiska je od velike važnosti kod prevencije dekubitusa.

Antidekubitalni madraci i jastuci za sjedenje sastoje se od viskoelastične pjene osjetljive na temperaturu s otvorenom strukturom stanica. Pjena se prilagodi tjelesnoj temperaturi i obliku tijela. Na taj način ostvarujemo optimalno izjednačavanje pritiska. Područje tijela na kojemu ležimo i sjedimo se povećava, pri čemu se pritisak na tkivo umanjuje.

Kod prevencije se ne obraća pažnja samo na pritisak, nego i na trajanje eksternog pritiska na isto područje. Sposobnost osobe da se odupre štetnom djelovanju eksternog pritiska ovisi o mnogim drugim značajnim faktorima. Najvažniji faktor je trenje.

Dakle potrebno je osigurati mekanu podlogu kako bi se maksimalno umanjio pritisak tijela, voditi brigu da presvlaka ležaja bude dobro zategnuta, čista i suha, jer nabori i vlaga iritiraju kožu.

Podlogu je potrebno odrediti prema individualnim potrebama osobe, dakle obratiti pozornost na:

  • težinu osobe
  • pojavljivanje dekubitusa
  • kategoriju dekubitusa
  • vrijeme provedeno ležeći/sjedeći
  • pokretljivost

Vrsta kreveta također utječe na odabir podloge. Visina kreveta ne smije biti previsoka kod pacijenata koji mogu sami ustajati iz kreveta i lijegati u njega.

Podloge koje se koriste 24 sata dnevno, 365 dana u godini izložene su iznimnom trošenju i potrebno ih je redovito provjeravati te zamijeniti ako je potrebno. I madraci i jastuci su proizvodi koji se troše.

Uz pravilan odabir podloge potrebna je redovita higijena bolesnika – medicinska kozmetika, pažljivo brisanje tijela te njega kože s medicinskim balzamom. Dodatno popravite cirkulaciju s aktivnim ili pasivnim vježbama, prehranu obogatite bjelančevinama, povećavajte unos tekućine i C vitamina.

Pokret je obrana tijela protiv dekubitusa i drugih komplikacija od posljedica dugotrajnog ležanja. Osobe sa smanjenom osjetljivošću (paralizom, kontrahturama ili nesvjesticom) zbog smanjene reakcije, njezinog izostanka ili pak nemogućnosti za osjećanje boli i nelagode ne reagiraju na znakove upozorenja svoga tijela. Stoga im je potrebna redovita pomoć pri mijenjanju položaja.

Male i česte promjene položaja često su dovoljne za dobru cirkulaciju. Neovisno o odabranoj podlozi, rad s promjenama položaja mora uvijek biti u skladu sa stanjem, individualnim potrebama i željama osobe. Ležeće i sjedeće položaje potrebno je prilagoditi kako bi se pritisak između kože, koštane izbočine i baze sveo na najmanju moguću razinu. Vrijeme koje osoba provede sjedeći ili ležeći bez mijenjanja položaja ne bi smjelo prijeći dva sata, ali ga je uvijek potrebno prilagoditi svakoj osobi.

Pritisak potreban za razvoj dekubitusa ovisi o sili pritiska i trajanju pritiska na tkivo. To može varirati od osobe do osobe, a lokacija pritiska i opće zdravlje od odlučujuće su važnosti za svaku osobu.

Kada je to god moguće, služite se pomagalima za pomicanje pacijenata ili promjenu položaja; to pomaže i osoblju i korisniku za smanjenje rizika od oštećenja smicanjem ili trenjem. Korisnika nikada nemojte postaviti izravno na koštanu izbočinu ili na već pocrvenjelu kožnu površinu. Crvenilo ukazuje na to da se tijelo još nije oporavilo od prethodnog pritiska te da je koži potrebno još vremena prije nego se na nju može ponovno primijeniti pritisak. Kako bi se smanjio rizik razvoja dekubitusa, važno je smanjiti trajanje i silu pritiska kojoj je osoba izložena.

Inkontinenciju je potrebno zbrinuti, kvalitetnim jednokratnim pomagalom, jer vlaga je jedan od bitnih faktora rizika u nastanku dekubitusa, te koristiti kvalitetnu medicinsku kozmetiku i održavati redovitu higijenu kože.

Kontaktirajte SeVital, olakšajte i uljepšajte svakodnevnicu vašim najmilijim
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba

Pratite SeVital na Facebooku: https://www.facebook.com/sevital.ba/
Pratite SeVital na instagramu: https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati

Najčitanije