Connect with us

Historija

Kakva vijest: Zimska olimpijada se vraća u Sarajevo?!

Objavljeno

na

Svijetom je danas odjeknula informacija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kako su SAD, Španija i Japan izrazile želju da zajedno organiziraju Zimske olimpijske  igre 2030. godine.

Octavian Morariu, čelnik Evaluacijske komisije MOK-a kazao je da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili prijedlog. 

Sva tri grada već su bili domaćini olimpijskih igara, a AFP je objavio informaciju koja je za nas prilično spektakularna!

Naime, u slučaju da ova organizacija ZOI-ja prođe, Barcelona bi odabrala Sarajevo kao partnerski grad u kojem bi se izvodili skijaški skokovi!

O nečem sličnom su, podsjetimo, u maju prošle godine razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i regionalni ministar Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfreda Bosch, prilikom njegovog boravka u Sarajevu.

Tom prilikom, Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma, te ponudio da zajedno s Vladom KS započnu i pregovore za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, kojoj je neophodno vratiti stari sjaj. 

Da li će se najveće svjetsko sportsko takmičenje bar dijelom vratiti u Sarajevo, koje je 1984. bilo centar svijeta sa svojom Zimskom olimpijadom, ostaje da se vidi…

Do tada, uživajte u ski skokovima na sarajevskoj olimpijadi, 1984. godine:

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nastavite čitati
Advertisement

Historija

Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

Objavljeno

na

Autor

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn je rekao da će to biti ‘nepogriješiv signal’ da ovaj posjed ne slavi nacizam.

Hitler je proveo prvih nekoliko sedmica svog života u stanu u zgradi iz 17. vijeka u gradu Branau na Inu.

Sudbina ove zgrade je bila tema duge rasprave.

Vlada je nekoliko decenija iznajmljivala zgradu od bivšeg vlasnika u pokušaju da zaustavi ekstremo-desničarski turizam.

Nekada je bio dnevni centar za njegu osoba sa invaliditetom, ali je tome došao kraj kada se vlasnica Gerlinde Pmer usprotivila planovima da se objekat prilagodi invalidskim kolicima, a onda i odbila sve ponude vlade da kupi zgradu ili da je renovira.

Plan da se zgrada pretvori u centar za izbjeglice 2014. godine takođe nije uspio.

Vlada je po prinudnom nalogu za kupovinu preuzela vlasništvo 2016. godine, po cijeni od 810.000 eura.

U Austriji postoji velika rasprava i neslaganje oko sudbine zgrade.

Neki su tražili da se sruši, dok su drugi tvrdili da treba da se koristi u dobrotvorne svrhe ili kao kuća pomirenja.

U izjavi koju je dao prošlog utorka, Pešorn je rekao da činjenica da će zgradu “u budućnosti koristiti policija treba da pošalje nepogrešiv signal da ovaj objekat više nikada neće evocirati sjećanje na nacionalsocijalizam”.

Hitler je rođen 20. aprila 1889. u gradu Branau na Inu, gdje je njegov otac bio raspoređen da radi. Njegova porodica je ostala u stanu u ovoj zgradi nekoliko sedmica poslije njegovog rođenja, a zatim su se preselili na drugu adresu u ovom kraju.

Zauvijek su napustili grad kada je Hitler imao tri godine.

Vratio se na kratko tokom 1938, na putu za Beč, nakon što je pripojio Austriju nacističkoj Njemačkoj.

Pod Hitlerovom vladavinom (1933-45), nacistička Njemačka je započela Drugi svjetski rat, sprovodeći genocidnu politiku koja je rezultirala smrću oko šest miliona Jevreja i desetinama miliona drugih civila i boraca, piše “BBC“.

Izvor: Haber.ba

Nastavite čitati

Historija

Na današnji dan 1377. godine krunisan je prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić

Objavljeno

na

Autor

Bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan je za kralja Bosne na Mitrovdan 26. oktobra 1377. Od tada je Bosna postala kraljevinom. Prvi put očuvana titula u spomenu novog kralja je u svečanoj povelji napisanoj 10. aprila 1378. u Žrnovnici na dubrovačkom području, a potvrđenoj 17. juna iste godine u Trstivnici i ona glasi – kralj Srbljem i Bosni i Pomorju i Zapadnim stranam.

Dugo vremena se smatralo da se Tvrtko krunisao u manastiru Mileševa u Polimlju, te da ga je krunisao tamošnji mileševski mitropolit. Utvrđeno je da Mileševa u vrijeme Tvrtkovog krunisanja nije bila mitropolija. Također je utvrđeno da Tvrtka nije krunisao ni obližnji dabarski mitropolit, već da se radi o crkvi u Milima (današnji Arnautovići) na području Visokog. Izvorna postavka za tu argumentaciju izvodi se na osnovu djela Mavra Orbina “Kraljevstvo Slavena”. U potrazi za rješenjem ko je mogao kruniti bosanskog vladara, s obzirom na činjenicu da je Bosanska biskupija tada postojala u Đakovu u Ugarskoj, najnovija pretpostavka je da je kralja krunio Djed Crkve bosanske.

Kraljevski.ba

Nastavite čitati

Historija

Radionice, izložba i promocija knjige “Kraljevi i kraljice Bosne”

Objavljeno

na

Autor

Povodom obilježavanja 535. godišnjice smrti kraljice Katarine (25. oktobar) i Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini (25.oktobar), JU Kulturno-sportski centar Kakanj – Muzej Kaknja svojim građanima nudi vrlo bogat i raznovrstan program koji će se realizirati u periodu od 25.10.2019. do 31.10.2019. godine.

U sklopu programa, u Kaknju će biti upriličena promocija knjige i otvorenje izložbe “Kraljevi i kraljice Bosne”, autora Emira Durmiševića.
Znanje o vladarima bosanskog kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, Emir Durmišević, konceptualni umjetnik, ilustrator i animator, pretočio je u ilustrovanu knjigu“Kraljevi i kraljice Bosne”.


Na stranicama ove knjige čitaoci imaju priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upoznaju historiju ove zemlje i njenih vladara. U sklopu promocije biće otvorena i izložba ilustracija iz knjige, uz prikaz faza i procesa rada na njima.


U redovnoj prodaji cijena knjige iznosi 25,00 KM, dok će u večeri promocije knjiga biti dostupna po promotivnoj cijeni od 20,00KM. Svi zainteresirani moći će, također, kupiti i jedinstvene bookmarkere kao i plakate kralja Tvrtka i kraljice Katarine po promotivnim cijenama od 2,00 i 12,00KM.

U sklopu promocije knjige i otvorenja izložbe ilustracija „Kraljevi i kraljice Bosne“, ilustrator i autor Emir Durmišević će održati istoimenu radionicu crtanja.


Na radionici će učesnici imati priliku družiti se sa autorom knjige i izložbe, razgovarati o ilustracijama koje se mogu vidjeti u knjizi, te učiti kako nacrtati kralja i kraljicu Bosanskog kraljevstva i općenito edukovati se o bosanskoj srednjovjekovnoj historiji. Radionicu vodi Emir Durmišević, ilustrator i autor knjige “Kraljevi i kraljice Bosne”


Broj polaznika je ograničen, a učešće na radionici je besplatno i ostvarit će se prijavom na Javni poziv.

U sklopu ovog programa Muzej Kaknja je pripremio tri radionice: Izrada srednjovjekovne krune, Izrada srednjovjekovnog prstena sa ljiljanom, Pronađi put do dvorca.

Ove godine smo se odlučili za PUTUJUĆI MUZEJ, tako da ćemo radionice realizovati u  dvije Kakanjske osnovne škole.

Prva radionice održat će se u petak 25.oktobra u 13:00 sati u prostorijama O.Š “15. april” Doboj-Kakanj u kojoj će učestvovati dva odjeljenja drugih razreda.

Druga radionica održat će se u ponedjeljak 28. oktobra u 09:30 u prostorijama O.Š Ahmed Muradbegović – Donji Kakanj. Učešće na radionici će uzeti učenici drugog razreda.

Cilj navedenih aktivnosti je ukazati na značaj ovog datuma i podstaći učesnike i građane da svojom aktivnošću daju doprinos obilježavanju godišnjice smrti bosanske kraljice Katarine Kosače.

JU KSC KAKANJ

Nastavite čitati

Najčitanije