Connect with us

BH pozitiva

Marija Babić – Ponos grada Kaknja

Objavljeno

na

Cilj ove fotografije je podizanje svijesti naših građana o suživotu sa manjinama našeg grada. Većina ih smatra drugačijim od nas, ali zapravo svi smo isti. Romi u Kaknju su u relativno lošem položaju, a to se može i mora promijeniti. Ja to ne mogu sama, zbog toga sam objavila ovu fotografiju da skrenem pažnju mladima iz svog grada da smo svi isti, da pruže ruku onima koji su u nevolji i da pomognu onoliko koliko su u mogućnosti. Ne mora to biti novčana pomoć, to može biti lijepa riječ, koja će im sigurno uljepšati dan. Kažu da se sreća ne može kupiti, ali ja sam je kupila jednom markom. Ova djeca nisu svjesna koliko su mi uljepšali dan, i da su upravo oni bili pokretač svega ovoga.

Bilo je mnogo situacija koje su me motivisale i koje su mi prolazile kroz glavu dok sam objavljivala ovu fotografiju. Jedan događaj, koji će mi zauvijek biti motivacija i razlog zašto ću se boriti za prava i uljepšavati život ovoj slatkoj dječici, jeste sljedeći:”Bila sam u parku, igrala basket. Pored nas su se igrala djeca, a na stepenicama je sjedio mali dječak, Rom. Kada ih je upitao da li se može igrati s njima, oni su počeli bježati uz riječi da se ne žele igrati s njim zato što je “šugav”.” Ta riječ šugav mi je slomila srce, i izazvala veliku količinu ljutnje. Da bi stvar bila gora, uz tu djecu su bili roditelji koji su to samo posmatrali. Bilo me je stid u njihovo ime. Ne krivim djecu, krivim roditelje koji su ih pogrešno odgojili.

Ovom objavom misilim da ću osvijestiti kako mlade,tako i stariju populaciju, da čine pozitivne stvari,da ne dijele ljude na “mi” i “oni”,da šire ljubav i pomažu drugima. Također,ovom objavom sam željela da pokrenem neke promjene u našem društvh,ali da da budem iskrena nisam ni sanjala da ću dobiti ovoliku podršku. Ponosna sam na mlade ljude koji su prepoznali ono šta želim,koji su me podržali, jer da bi promijenili nešto moramo se udružiti.

Marija Babić za kraljevski.ba

BH pozitiva

Općina Vogošća dala 40 hiljada KM za šest “pametnih” tabli u mektebima

Objavljeno

na

Autor

Općina Vogošća, u skladu sa svojom Strategijom razvoja, podržava i projekte vjerskih zajednica.

U okviru te podrške podržan je i projekat opremanja mekteba vogošćanskih džamija savremenim učilima. U prvoj fazi ovog projekta Općina Vogošća je osigurala šest “pametnih” tabli u vrijednosti od 40.000 KM.

Table su podijeljene jučer imamima u Adil-begovoj džamiji na Kobiljoj Glavi. Ova savremena nastavna pomagala dobili su džemati Ugorsko, Hotonj, Kobilja Glava, Orahov Brijeg, Vogošća i Semizovac, što je u skladu sa zahtjevom koji je pristigao iz Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Ostali džemati će ovakve table dobiti u drugoj fazi ovog projekta, saopćila je Općina Vogošća.

Govoreći na podjeli ovih učila općinski načelnik Edin Smajić istakao je da je ovaj projekat prvi rezultat novog partnerskog pristupa saradnji sa vjerskim zajednicama. Govorio je i o ostalim projektima planiranim za 2020. godinu te naglasio da će tokom godine biti još podrške i Islamskoj zajednici kao i drugim vjerskim zajednicama u Vogošći.

Izvor: Faktor.ba

Nastavite čitati

BH pozitiva

Press konferencija povodom Novogodišnjeg programa: Pet dana intenzivnih sadržaja uz velike koncerte Lapsus benda i Sanela Smole

Objavljeno

na

Autor

Danas je u zgradi Općine Kakanj upriličena press konferencija povodom predstojećeg Novogodišnjeg programa, koji će trajati pet dana (27.12.- 31.12.2019. godine). Organizatori programa su Općina Kakanj i JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, direktor JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj Mirza Mušija, frontmen Lapsus benda Emir Aličković i profesorica u Muzičkoj školi Zenica – odjeljenje Kakanj Aldina Aganović.

Među brojnim programskim aktivnostima i sadržajima prilagođenim za sve generacije, naročito se ističu koncerti Lapsus benda 30.12. (20:00 sati) i Sanela Smole 31.12. (20:00 sati).

Također, tu su koncerti, predstave, igre i zabave za najmlađe, te tradicionalni doček Nove godine uz nastup DJ Infeceteda na Ponijerima.

Ono što treba naglasiti jeste da su organizatori nastojali zadržati trend angažovanja kakanjskih, domaćih resursa i potencijala, što programu svakako daje dodatnu dimenziju.

Nastavite čitati

BH pozitiva

Hrabra lavica Dalal raste u divnu djevojčicu: Svi nalazi uredni

Objavljeno

na

Autor

Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik u martu ove godine.

Dalal je imala svoju redovnu kontrolu 7. novembra i svi nalazi su se pokazali urednim.

“Dalal raste u pravu djevojčicu, ima tu nekih malih problemčića prisutnih ali uglavnom, hvala dragom Bogu, sve je uredu”, naveli su iz Facebook grupe Za Dalal.

Ćao raja, naša Dalal je imala svoju redovnu kontrolu 07.11 i svi nalazi su uredu hvala Bogu. Dalal raste u pravu…

Gepostet von Za Dalal am Mittwoch, 13. November 2019

Sijedeća kontrola je opet za četiri sedmice.

Podsjećamo, malene okice i nasmijano lice ujedinile su ljude iz cijele BiH i dijaspore u namjeri da joj pomognu od trenutka kada su njeni roditelji 2017. godine saznali da ima leukemiju. Liječenje su počeli na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a nastavili u Njemačkoj gdje joj je urađena transplantacija.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nastavite čitati

Najčitanije