Connect with us

Fudbal

MISIMOVIĆ OTKRIO: Razgovarao je sa Lulićem i evo šta su dogovorili o njegovom povratku u reprezentaciju

Objavljeno

na

Razgovarali smo sa Senadom Lulićem (33) prošlog vikenda u Rimu. Rekli smo mu da bi njegov povratak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine bio strašno pojačanje u baražu za EURO 2020, rekao je za Anadoliju Zvjezdan Misimović, savjetnik Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) i nekadašnji proslavljeni bh. reprezentativac.

“Pričali smo dugo. Lulić zna kakva je situacija i veoma je dobro upoznat sa dešavanjima u reprezentaciji BiH. Objasnili smo koliko bi značio za našu igru. On je iskusan, provjeren, top igrač i jako bi nam bio bitan. Bio bi strašno pojačanje. Ostalo je da razmisli u razumnom roku te nam javi da li će se vratiti u reprezentaciju BiH. Razumijemo ga. Nije to lagana, mala odluka. Međutim, vjerujemo da će ponovo obući dres naše Bosne i Hercegovine”, istakao je Misimović.

Delegacija BiH u Rimu se sastala i sa kapitenom Edinom Džekom, napadačem Rome, kao i Miralemom Pjanićem, zvijezdom Juventusa.

“Obojica naših najboljih igrača svjesna su da moramo podići atmosferu u timu i da nemamo puno vremena za pripremu za utakmice baraža za plasman na EURO 2020. Svi smo svjesni da nam je itekako potrebna podrška navijača. Isto tako, i Džeko i Pjanić optimisti su i nadaju se da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo, odnosno svjesni su da imamo kvalitet i dobar tim koji zaslužuje da bude učesnik EURO 2020”, naglasio je Misimović, dodavši:

“Zaista je tako. Protiv Sjeverne Irske u Ligi nacija, pobijedivši ih u Belfastu, ali i Sarajevu pokazali smo da smo bolji. Veliki bonus je što protiv njih igramo kući, ali i što bi eventualno finale baraža sa Slovačkom ili Republikom Irskom opet igrali u Zenici. Finale, 90 minuta, sve je moguće. Optimista sam i nadam se da ćemo na kraju slaviti zasluženi plasman, po prvi put na EURO 2020”.

Polufinale baraža za EURO 2020 fudbalska reprezentacija BiH igrat će 26. marta na zeničkom stadionu “Bilino polje” protiv Sjeverne Irske.

Ukoliko pobijedi BiH će šest dana poslije na istom stadionu ugostiti boljeg iz drugog polufinalnog para baraža Divizije “B” u kojem će se sastati Slovačka – Republika Irska.

Izvor: Slobodna-bosna.ba

Nastavite čitati
Advertisement

Fudbal

Stigle nove vijesti o težini povrede Miralema Pjanića

Objavljeno

na

Autor

Miralem Pjanić morao je napustiti igru u duelu protiv Napolija, a sinoć su stigle informacije kako je zadobio povredu nožnog zgloba.

Na svu sreću, najnovije pisanje italijanskih medija govori da povreda nije teže prirode. Kako se navodi, zadobio je udarac, a ligamenti nisu povrijeđeni, pa će veoma brzo biti spreman. Naravno, bh. reprezentativac će danas imati dodatne pretrage.

Izvor: Sport.avaz.ba

Nastavite čitati

Fudbal

Započeti procesi protiv Čelika na međunarodnom sudu, o svemu upoznata i FIFA

Objavljeno

na

Autor

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u proteklim danima uspješno je okončao procese raskida ugovora nekolicine fudbalera s Nogometnim klubom Čelik.

Tim povodom je Sindikat objavio sljedeće saopštenje:

“Nadležna komisija Nogometnog saveza Zeničko-Dobojskog donijela je odluku u korist igrača, te je njihov zahtjev okarakterisan kao opravdan i Ugovori između kluba i igrača su jednostrano raskinuti na osnovu višemjesečnih dugovanja kluba prema njima, te ne plaćanja obaveznih doprinosa za period čitave 2019. godine.

S druge strane, komisija nije donijela odluku o iznosu potraživanja, koje Klub mora platiti igračima, iako je u skladu s članom 123. Pravilnika o statusu i transferu igrača NFSBiH bila dužna donijeti odluku u roku od 30 dana, od trenutka prijema zahtjeva igrača. Dodatnim zahtjevima za očitovanje, Nogometni/ Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona nastojao je dobiti na vremenu, a u toku čitavog procesa itekako su pokazali naklonost klubu, te su uposlenici ovog Saveza pojedinim igračima savjetovali da ostanu dio NK Čelik Zenica, iako moraju nepristrano postupati u svom poslu.

Generalna sekretarka Nogometnog/ Fudbalskog Saveza Zeničko-Dobojskog Kantona izvršila je “zloupotrebu procesnih prava”, te “zloupotrebu” svog položaja, stavljajući se jasno na stranu Kluba, odugovlačenjem postupka i probijanjem propisanih rokova. Nogometni/ Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona morao je i po pitanju dugovanja donijeti odluku u korist igrača, s obzirom na to da je NK Čelik Zenica zakasnio sa svojim izjašnjenjem.

U nastavku procesa bit će angažiran vještak financijske struke, kako bi se utvrdio stvari iznos dugovanja, a Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, putem svojih pravnih zastupnika, tražit će da se isključivo angažuje vještak s liste stalnih sudskih vještaka, a nipošto lice po odabiru Nogometnog/ Fudbalskog saveza BiH, te smo spremni u nastavku procesa angažirati i vještaka grafološke struke kako bi se utvrdila validnost potpisa s obzirom na to da se pojavljuju brojne nelogičnosti u samom postupku.

Nogometni Klub Čelik Zenica osporava dugovanja za devet članova Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, koje zastupaju partnerske advokatske kancelarije.

Iznos dugovanja, čije postojanje prihvata NK Čelik Zenica iznosi ukupno oko 10% od onoga što su stvarna potraživanja igrača, a kao dokaz tome prilažu bankovne izvode i analitičke kartice. Nijedan od igrača, za vrijeme trajanja svog ugovora, nije dobivao isplate od strane NK Čelik Zenica putem bankovnih računa, već putem klupske blagajne.

Samim tim svaki bankovni izvod nije stvaran, odnosno nije potpisan od strane igrača, nije je klub raspolagao sa žiroračunima igrača, s obzirom na to da je klub tek krajem 2019. godine po prvi put zatražio podatke o bankovnim računima, kada su oni već započeli procedure raskida ugovora.

Dalje, NK Čelik Zenica predočio je Nogometnom/ Fudbalskom Savezu Zeničko-Dobojskog Kantona znatno veći broj dokaza o izvršenju uplata prema igračima, nego što je stvarno stanje. Primjera radi, pojavile su se različite uplatnice i “nota računi” isplata prema igračima, koje igrači nisu potpisali i predmet su budućeg utvrđivanja validnosti. Bitno je istaći da nijedan igrač, koji je raskinuo Ugovor s Klubom ne bi pomislio da promijeni sredinu i pokrene postupak protiv Kluba ako je njegov iznos potraživanja manji, nego što je stvarno stanje. A, stvarno je stanje da se pojedinim igračima duguje po šest ili čak sedam mjesečnih plata, druge ugovorne obaveze nisu plaćene kao i naknade za stan ili prijevoz.

Također, NK Čelik Zenica, prilikom saznanja o pokretanju postupaka igrača protiv Kluba, krenuo je naglo da kažnjava igrače bez valjanog pravnog osnova. Primjera radi, igrači su “navodno” kažnjeni 15.12.2019. godine, iako su tada bili na pauzi, niti su imali bilo kakve klupske obaveze, a klub je “navodno” propisao i kaznu za 10.1.2020. godine zbog ne dolaska na trening. NK Čelik Zenica nije sproveo odvarajuće procedure i disciplinski postupak nije otvoren protiv igrača, a njima nije data prilika za izjašnjenje, te će prema važećim Zakonima takav postupak biti odbačen.

Bitno je istaći da do trenutka raskida ugovora (17.1.2020.) igrači nisu bili obaviješteni od trenera, sportskog direktora ili direktora o terminima treninga, a jedinu informaciju o terminu treninga prenio je bivši fizioterapeut kluba, dakle, neovlašteno lice za te poslove, koji u tom trenutku nije imao ugovor odnosno bilo kakav radni odnos s klubom.

Bitno je istaći, također, da sama rješenja o kazni ne mogu biti validna ni zbog toga što “novi” direktor NK Čelik, državljanin Republike Turske, nema prijavljen boravak u BiH, samim tim ne može biti osoba – potpisnik i lice za zastupanje organizacije, a u sredstvima javnog informiranja nisu dostupne informacije da li je Upravni odbor NK Čelik Zenica održao bilo kakvu sjednicu, na kojoj će potvrditi njegovo imenovanje što je, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, pravni put kako se imenuje lice ovlašteno za zastupanje.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH želi istaći da smo kontaktirali putem matične organizacije FIFPRO i nadležna tijela FIFA-e i informisali problemima s kojima se susreću igrači, te su započeti procesi protiv kluba i na međunarodnom sudu FIFA DRC te želimo posjetiti da je naša organizacija u protekla tri mjeseca na sve moguće načine, poput brojnih posjeta klubu, sastanaka, poziva i dopisa, pokušavala pronaći mirno rješenje s klubom, međutim do toga nije došlo i svjesni smo da će nastavak postupka otkriti brojne nezakonitosti u NK Čelik Zenica, zbog kojih će morati reagovati različiti organi vlasti, a zbog kojih će odgovorna lica biti sankcionisana”.

Izvor: Scsport.ba

Nastavite čitati

Fudbal

Kolašinac pokazao “zvijer”, Misimović oduševio komentarom: Ima li taj rikverc?

Objavljeno

na

Autor

Sead Kolašinac, fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, obnovio je vozni park.

Zmaj se na instagramu pohvalio novim automobilom. Riječ je o Rolce Roysu čija cijena je veća od pola miliona KM.

Mnogi saigrači iz Arsenala i reprezentacije BiH čestitali su Kolašincu na “prinovi”, a najbolji komentar ostavio je Zvjezdan Misimović.

– Ima li taj rikverc – pitao je Miske, te izazvao oduševljenje na ovoj društvenoj mreži.

Izvor: Faktor.ba

Nastavite čitati

Najčitanije