Connect with us

BiH

Počela gradnja tunela “Zenica” na poddionici Ponirak – Vraca

Objavljeno

na

Lijeva cijev tog tunela, koja se treba izgraditi u narednih 30 mjeseci, bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šef Delegacije Evropske unije u BiH te specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler, simbolično su u zeničkom naselju Ponirak ozvaničili početak radova na probijanju sjevernog portala tunela “Zenica”, na poddionici koridora Vc Ponirak – Vraca.

Lijeva cijev tog tunela, koji sarajevsko preduzeće “Euro-asfalt” treba izgraditi u narednih 30 mjeseci, bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara.

– Prelijepa je ova naša zemlja, Bosna i Hercegovina. Za razliku od onih koji će prolaziti ovom cestom i diviti se ovim prelijepim predjelima, vjerujem da će se većina nas koji smo danas ovdje, kada budemo svjedočili završetku izgradnje i puštanju u promet ovog tunela, sjećati današnjeg trenutka – kazao je Čavara.

Čavara je istakao kako će i izgradnja infrastrukturnih projekata, kao što je i koridor Vc, “omogućiti da se BiH, koja inače pripada Evropi”, do kraja njegove izgradnje potpuno i integrirati u sve institucije EU. On se nada da će doći do promjene politike EU u pogledu proširenja.

-Bitno je da našu BiH izgrađujemo i infrastrukturno i u pravnom okviru- kazao je Čavara, koji je poručio da se svi trebaju boriti protiv korupcije te da zna da su na ovom projektu ispoštovane sve procedure EU.

Sattler je istakao kako će izgradnjom koridora Vc biti povećana sigurnost saobraćaja, smanjena zagađenost, pogotovo u velikim gradovima, ali i da će BiH povezati s EU.

– Ovaj je koridor dio mnogo veće priče, priče o povezivanju ove zemlje s regionom i zemljama EU. BiH je bila u prilici da proteklih godina “povuče” 200 miliona pomoći iz EU-a za 13 projekta na ovom koridoru, u okviru kojih su i mostovi kod Gradiške i Svilaja, koji će uskoro biti završen i omogućiti poveznicu na autoceste u Hrvatskoj – kazao je Sattler.

On je izrazio nadu kako će skoro formiranje državne vlasti, Vijeće ministara BiH, nada se i Vlade FBiH, omogućiti bržu realizaciju infrastrukturnih projekat, koji mogu biti šansa za BiH. 

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić istakao je kako je ponosan da firme iz BiH, u najzahtjevnijim granama građevinske industrije, imaju znanje da rade najzahtjevnije objekte.

Terzić se zahvalio međunarodnim fiannsijskim institucijama, koje su, kako je istakao, omogućile da se njihovim sredstvima izgradi tunel “Zenica”, čijom će izgradnjom koridor Vc biti spojen s magistralnim  putem M-17.

-Ništa se ne bi moglo postići bez jake podrške Federalne vlade, na čemu se zahvaljujem premijeru Fadilu Novaliću, ministrima Denisu Lasiću i Josipu Martiću, kao i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. 

Mi smo napravili prijateljsko okruženje s lokalnom zajednicom, ali razumijemo da građani na području gdje se radi imaju problema- kazao je Terzić, koji je napomenuo kako je tunel “Zenica” najznačajniji objekat na ovoj poddionici.

Terzić je dodao kako su radovi na izgradnji pristupnog puta počeli još prije pet mjeseci te da su stvoreni preduvjeti za nesmetano odvijanje radova u zimskim uvjetima. 

Za izgradnju tunela “Zenica”, kako je napomenuo ministar Lasić, s bh. kompanijom Euro-asfalt iz Sarajeva potpisan je ugovor vrijedan 59.408.825 eura bez PDV-a. 

Sredstva za izgradnju tunela osigurana su u visini od 50 miliona eura kreditnog zaduženja kod Evropske investicijske banke (EIB) te 19 miliona eura bespovratna sredstava koja je donirala Evropska unija, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a sklopu iste Agende, EU je, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), donirala i 12 miliona eura za tunel na poddionici Zenica – Donja Gračanica. Time su grant sredstva EU za te dvije poddionice dosegla iznos od 31 milion eura.

Projekat izgradnje koridora Vc kroz BiH predstavlja i važan korak na putu integracije regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda), koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine te koja je i u skladu sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.

Izvor: Faktor.ba

Nastavite čitati
Advertisement

BiH

STIŽU DIZELAŠI IZ NJEMAČKE: Ova ČETIRI ZLATNA PRAVILA morate znati prije kupovine automobila

Objavljeno

na

Autor

Evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći pri kupovini polovnih vozila, prenosi Index.hr

Ne kupujte “na slijepo”

Automobil nije obična roba koju kupujemo preko interneta. Karakteristike se ne mogu uočiti golim okom pa fotografije na stranicama za prodaju vozila često zbunjuju kupce.

Upoznajte prodavača prije nego što kupite vozilo, a onda ga isprobajte. Probu obavite u prisutnosti automehaničara jer će vam ukazati na eventualne probleme kada je riječ o kočnicama, upravljaču, amortizerima i motoru.

Budite oprezni s uvezenim automobilima

Smanjeni broj prodaje dizelaša izazvao je drastične promjene na tržištu polovnih vozila. Modeli koji primjerice u Francuskoj ne pronalaze kupca masovno se prevoze u srednju i istočnu Evropu gdje ekološki propisi nisu tako rigorozni.

Suprotno tome, raste potražnja za novim vozilima s benzinskim motorima. I da, historija takvih automobila nije moguće sa sigurnošću provjeriti.

Birajte provjerene brendove

U istraživanju koje je objavljeno 2016. godine skoro svaki drugi polovni automobil nije kupljen kod ovlaštenog prodavača.

Pooštrena kontrola utjecala je na to da se situacija tokom  prethodne tri godine promijeni nabolje, ali su podaci i dalje alarmantni. Istraga organizacije za kontrolu potrošnje u Velikoj Britaniji pokazuje da su primijećene brojne prevare pri kupovini kod pojedinačnih prodavača.

Ako se odlučite za kupovinu polovnog vozila, najprije pogledajte automobile renomiranih proizvođača koji su za ovakav vid prodaje certificirani i uključuju garanciju, porijeklo i detalje o servisu.

Provjerite historiju vozila

Prvi dokument koji bi trebalo zatražiti je servisna knjižica. U njoj su zabilježene sve mehaničke intervencije – posjeti servisu, zamjena ulja, guma, diskova, akumulatora, kvačila.

Ako je prodavač ne posjeduje, zatražite broj šasije. Tada se obratite proizvođaču koji ima pristup nacionalnom registru.

Saznat ćete sve relevantne podatke pod uvjetom da su službeno registrirani.

Izvor: Slobodna-bosna.ba

Nastavite čitati

BiH

ZIMA POKAZUJE PRAVO LICE: Donosimo vremensku prognozu do petka…

Objavljeno

na

Autor

U utorak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku dana smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 1 do 8, a dnevna od 4 do 13°C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana razvedravanje. U centralnim i istočnim područjima Bosne povremeno je moguća slaba kiša, a u višim područjima slaba susnježica ili snijeg. Jutarnja temperatura od -2 do 7, a dnevna od 5 do 14°C.

U četvrtak u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne slaba kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura od -2 do do 7, a dnevna od 2 do 12°C.

Nastavite čitati

BiH

Ko želi da se vjenča u Ključu, morat će čekati proljeće, razlog bizaran: Matičar otišao u penziju!

Objavljeno

na

Autor

Mladi parovi ovih dana u Ključu ne mogu da se vjenčaju, saznaje “Avaz”. Tako će svatovi, kumovi, mladoženje, mlade, morati sačekati proljeće, a razlog je i više nego bizaran. 

Naime, matičar koji je decenijama radio taj posao prije 15 dana je otišao u penziju. Načelnik Ključa Nedžad Zukanović nije na vrijeme raspisao konkurs. 

– U Ključu su se ljudi vjenčavali i 1943. godine, a evo sada u 2019. to im nije omogućeno. Nema smisla – kaže naš sagovornik.

Pozvali smo i načelnika Ključa, ali nije odgovarao na naše pozive. 

Izvor: Avaz.ba

Nastavite čitati

Najčitanije