Connect with us

BiH

Pogledajte kakva je oluja trenutno na Kupresu (VIDEO)

Objavljeno

na

Vozači na ovim dionicama upozoravaju se na maksimalno opreznu vožnju, posebno na putnim pravce: Srednje-Olovo, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Posebno je teška situacija na putu preko Kupresa.

Pogledajte kakva je oluja danas zahvatila ovaj putni pravac…

https://www.facebook.com/watch/?v=183519589538730

Izvor: srednjabosna.com

BiH

Proizvođačima sadnog materijala iz BiH odobren izvoz u Rusiju

Objavljeno

na

Autor

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz sadnog materijala na tržište Ruske Federacije.Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije odobrila izvoz sadnog materijala proizvođačima sadnog materijala i presadnica iz BiH.

“Riječ je o firmama iz Šamca (Poljargo) i Čapljine (Adria Hishtil), koje su stavljene na spisak registrovanih izvoznika sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusku Federaciju. Za tržište Ruske Federacije spremno je dva miliona presadnica paradajza i paprike firme iz Šamca, te oko 1,2 miliona komada sadnog materijala jabuke i kruške firme iz Čapljine”, rekao je ministar Košarac.

Ministar Košarac pozvao je sve proizvođače sadnog materijala i presadica u BiH da se putem Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvоz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Podsjetimo, ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori boravili su krajem prošle godine u BiH, te izvršili inspekcijski nadzor i kontrolu proizvodnih kapaciteta firmi koje su podnijele zahtjeve kako bi im se ispunili uslovi za izvoz u skladu sa zahtjevima koje traži tržište Ruske Federacije.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

BiH

“Herceg-Bosna, pardon Hrvatska je u finalu Eura”: Voditelj u Dnevniku HDZ-ove TV

Objavljeno

na

Autor

TELEVIZIJA HERCEG-BOSNE, postaja pod kontrolom HDZ-a BiH, zanimljivo je objavila vijest o ishodu polufinala rukometnog Eura. 

Mislav Šutalo, urednik i voditelj Dnevnika te televizije, ovako je izjavio u središnjoj informativnoj emisiji RTV HB-a:

“Bravo, momci, čestitke iz Herceg-Bosne, Televizije Herceg-Bosne. Herceg-Bosna je, pardon Hrvatska, u finalu Europskog rukometnog prvenstva, mada ni ovo prvo nije netočno s obzirom na broj naših igrača u hrvatskoj reprezentaciji.”

Ti “naši” igrači na koje se misli su Hercegovci Musa, Šego, Karačić, Marić, Mandić, Šarac i Hrstić

https://www.facebook.com/watch/?v=257776781872821

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

BiH

Ceste Federacije BiH kreću u proces obnove jednog od najvažnijih tunela u državi

Objavljeno

na

Autor

Preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine raspisalo je tender za projektovanje rekonstrukcije tunela Ivan, jednog od najvažnijih i najfrekventnijih u državi.Rekonstrukcija odnosno sanacija tunela Ivan, na cesti M17, dionica Tarčin-Konjic, radit će se na ukupnoj dužini od 646 metara.

Ceste Federacije BiH od ponuđača traži usluge tehničkog projektiranja u građevinarstvu za objekte niskogradnje, a vrijednost ugovora je nešto veća od 173.000 KM uz rok predaje dokumentacije 12.2.2020. godine.

Pretpostavlja se da će nakon projekta biti poznata cijena rekonstrukcije te da će potom biti raspisan tender za izvođenje radova čiji početak, odnosno datum i rok za kraj zahvata ne može trenutno biti određen.

Podsjetimo, tunel Ivan je vjerovatno najvažniji tunel na nekoj magistralnoj cesti u državi, pa je njegova obnova od ključne važnosti za sigurnost putnika. Sama rekonstrukcija će nedvosmisleno utjecati na frekvenciju odvijanja saobraćaja.

Ako je suditi prema priči koju prati obnova tunela Vranduk, jednom kada obnova tunela Ivan započne, vozačima će biti potrebni čelični živci, posebno ako se uzme u obzir da je prosječni dnevni intenzitet saobraćaja veći od 8.000 vozila dnevno.

Podsjećamo, u januaru bi trebalo da počne probijanje istoimenog tunela na autoputu A1, a koji je lociran ispod današnjeg “starog” tunela na magistrali.

Kako je objavljeno, Ivan će biti rekonstruisan u svojevrsnom paketu sa sličnim objaktima u Federaciji BiH među kojima je i most preko rijeke Željeznice na Ilidži.

Ostali projekti su rekonstrukcija mosta preko Babinog potoka u Babinom Potoku na cesti M5, dionica Jajce Jug – Donji Vakuf 1, rekonstrukcija mosta preko potoka Komotin u Podmilačju, dionica Crna Rijeka-Jajce Jug, rekonstrukcija mosta preko Lohinjske rijeke u Donjoj Lohinji, na cesti M4, dionica Doboj-Donja Orahovica, rekonstrukcija mosta preko Crne, Garež, na cesti M18.1, dionica Ustikolina-Trnovo, sanacija mosta preko rijeke Drinjače u Gojsalićima, na cesti M19.2, dionica Kladanj-Vlasenica i sanacija mosta preko Duboke doline na Komaru, na cesti M5, dionica Donji Vakuf-Turbe.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Najčitanije