Connect with us

BH pozitiva

Press konferencija povodom Novogodišnjeg programa: Pet dana intenzivnih sadržaja uz velike koncerte Lapsus benda i Sanela Smole

Objavljeno

na

Danas je u zgradi Općine Kakanj upriličena press konferencija povodom predstojećeg Novogodišnjeg programa, koji će trajati pet dana (27.12.- 31.12.2019. godine). Organizatori programa su Općina Kakanj i JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, direktor JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj Mirza Mušija, frontmen Lapsus benda Emir Aličković i profesorica u Muzičkoj školi Zenica – odjeljenje Kakanj Aldina Aganović.

Među brojnim programskim aktivnostima i sadržajima prilagođenim za sve generacije, naročito se ističu koncerti Lapsus benda 30.12. (20:00 sati) i Sanela Smole 31.12. (20:00 sati).

Također, tu su koncerti, predstave, igre i zabave za najmlađe, te tradicionalni doček Nove godine uz nastup DJ Infeceteda na Ponijerima.

Ono što treba naglasiti jeste da su organizatori nastojali zadržati trend angažovanja kakanjskih, domaćih resursa i potencijala, što programu svakako daje dodatnu dimenziju.

BH pozitiva

Hrabra lavica Dalal raste u divnu djevojčicu: Svi nalazi uredni

Objavljeno

na

Autor

Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik u martu ove godine.

Dalal je imala svoju redovnu kontrolu 7. novembra i svi nalazi su se pokazali urednim.

“Dalal raste u pravu djevojčicu, ima tu nekih malih problemčića prisutnih ali uglavnom, hvala dragom Bogu, sve je uredu”, naveli su iz Facebook grupe Za Dalal.

Ćao raja, naša Dalal je imala svoju redovnu kontrolu 07.11 i svi nalazi su uredu hvala Bogu. Dalal raste u pravu…

Gepostet von Za Dalal am Mittwoch, 13. November 2019

Sijedeća kontrola je opet za četiri sedmice.

Podsjećamo, malene okice i nasmijano lice ujedinile su ljude iz cijele BiH i dijaspore u namjeri da joj pomognu od trenutka kada su njeni roditelji 2017. godine saznali da ima leukemiju. Liječenje su počeli na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a nastavili u Njemačkoj gdje joj je urađena transplantacija.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nastavite čitati

BH pozitiva

Europe Group pokreće edukaciju deficitarnog kadra u hotelijerstvu

Objavljeno

na

Autor

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo, kao izuzetno važni segmenti turizma, igraju veliku ulogu u razvoju BiH. Imajući u vidu činjenicu da Bosni i Hercegovini nedostaje kvalitetno obrazovanog hotelsko-ugostiteljskog osoblja te ističući ugostiteljsko uslužni i proizvodni sektor, potrebno je puno više pažnje posvetiti edukaciji za te oblasti – kazala je u razgovoru za Fenu izvršna direktorica Europe Group Berina Bajrović.

Naime, model edukacije i prekvalifikacije, pored ostalih, otpočela je i najveća hotelska grupacija u BiH Europe Group Sarajevo u okviru projekta Vlade i Skupštine KS-a, a  koji provodi Zavod za zapošljavanje KS-a.   

Bajrović, koja je ujedno i projekt koordinatorica programa edukacije i prekvalifikacije Europe Group, kazala je da taj program obuhvata četiri segmenta unutar hotelijerstva: recepcijsko poslovanje, uslužno-ugostiteljski sektor, uslužno-proizvodni sektor i hotelsko domaćinstvo.

“S obzirom na to da je BiH prepoznata u svijetu kao jedna od zemalja sa najvećim potencijalom za razvoj turizma, te da se broj turista iz dana u dan povećava, vrijeme je da počnemo educirati i spremati radnu snagu kako bi smo u potpunosti ispunili očekivanja turista u BiH”, poručila je Bajrović.

Međutim, naglasila je da je segment ljudskih resursa veoma zapostavljen u većini kompanija u KS-u i šire te da se puno veća pažnja treba posvećivati ljudskim resursima, ulaganju u edukacije i razvijanju uposlenih.

Smatra da je BiH zemlja koja itekako može biti ponosna na ljudske resurse ie da mladim u BiH nedostaje hotelsko obrazovanje koje će buditi u njima strast i ljubav prema turizmu i hotelijerstvu.

U cilju daljeg razvoja hotelijerstva i turizma, dodala je Bajrović, potrebno je i adekvatno obrazovanje. Ističe da univerzitetima u KS-u nedostaju smjerovi i programi za hotelski menadžment te da bi se organiziranjem  takvih programa pružila šansa mladima da razvijaju  ambicije i ljubav prema hotelijerstvu i da bi za kratak period mogli postati vrhunski menadžeri tih sektora.

Nakon završetka jednog od tri najprestižnija master univerziteta u svijetu za hotelijerstvo, Glion Institute of Higher Education u Londonu, te bogatog iskustva i rada u najboljim hotelima u Londonu, Montreuxu i Dubaiu, Bajrović se vratila u BiH kako bi internacionalno znanje i iskustvo koje je stekla mogla implementirati u našoj Bosni i Hercegovini.

“Investicija u moje obrazovanje i iskustvo su doprinijeli da sada kao mlada žena na rukovodećoj poziciji konfidentno i uspješno upravljam grupacijom od pet hotela”, zaključila je Bajrović.  

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović kazao je da je Europe Group domaći brend u okviru kojeg posluju hoteli Europe, Holiday, Art, Astra i Astra Garni.

Istakao je da Hotel Europe ima najdužu tradiciju u jugoistočnoj Evropi, 140 godina, te da je uvijek bio i ostao vodeća škola za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u BiH.

“Želimo da nastavimo tu tradiciju i zato prvi put u BiH otvaramo kurseve za edukaciju, doedukaciju i zapošljavanje deficitarni kadrova za vlastite potrebe”, kazao je Bajrović i dodao da se program edukacije i prekvalifikacije odnosi na sve one mlade ljude koji su na spisku Zavoda za zapošljavanje KS, a žele da završe kurs i dobiju novo zaposlenje.

Naglasio je da u njihovoj hotelskoj branšsi imaju potrebu za iskusnim osobljem u uslužnom i proizvodnom sektoru, a to su konobari, šankeri, osobe za poslove u domaćinstvu, recepcioneri, pomoćno osoblju u kuhinji, kuhari, slastičari, kao i menadžeri za neke od sektora.

Smatra da je to najbolji način da pomognu mladim ljudima da brzo nađu posao, ali i da poslodavci zadovolje vlastite potrebe za radnom snagom.

Pozvao je sve hotelske grupacije i kompanije da pokažu društvenu odgovornost i da po istom principu organiziraju kurseve edukacije, doedukacije i prekvalifikacije te pomognu malim ljudima da nađu posao.

Bajrović je naglasio da je zainteresiranost za takve kurseve  ogromna te da već imaju više od 500 pristiglih aplikacija.

“Nažalost, naše potrebe nisu toliko velike, tako da ćemo u ovoj godini primiti 50 kandidata i svi koji uspješno završe kurs i zaslužno dobiju certifikat Europe Group će dobiti i stalno zaposlenje”,  kazao je Bajrović, naglašavajući  da će takav vid edukacije biti stalna praksa i da će svake godine u zimskom periodu održavati kurseve.

Dodao je da će edukaciju držati  eminentni profesori za turizam i hotelijerstvo iz BiH i regije, a praktični dio  menadžeri Europe Group, koji imaju bogato iskustvo.

Direktor Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Nermin Pećanac kazao je za Fenu da su uradili anketu sa nezaposlenim osobama u KS-u, te da je jedna od njihovih želja bila da što više pažnje posvete kvalifikacijama i prekvalifikacijama.

U tom kontekstu su, dodao je, potpisali 24 ugovora sa institucijama i firmama koje se bave tom djelatnošću, među kojima je i Europe Group.

Pećanac je istakao da će oni finansirati prekvalifikaciju, te je izrazio nadu da će na najbolji mogući način pomoći nezaposlenima u KS-u.   

Izvor:Akta

Nastavite čitati

BH pozitiva

Bh. kompanija proizvela uređaje za obradu dijelova za Ferrari i Maserati

Objavljeno

na

Autor

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projketu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova

Dok u našoj zemlji nedostaje sistemskog ulaganja za naučno-istraživački rad, pojedinci svojim primjerom pokazuju da se može uspješno i kvalitetno raditi i proizvoditi, te sve to izvoziti u razvijene zemlje Evropske unije i svijeta. Zenička kompanija proizvela je uređaje za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Masaratija, objavila je Federalna televizija.

Preduzeće TPS iz Zenice je projektovalo i proizvelo uređaje koji se koriste za proizvodnju reduktivnih atmosfera u procesima hemijsko-termičke obrade. Uređaj su posredstvom slovenske projektantske firme uspjeli prodati u poznatu tvornicu alata u Sloveniji. Zeničko preduzeće je jedino na području bivše Jugoslavije koje prodaje te uređaje, a koji se danas koriste za proizvodnju dijelova za Ferrari i Maserati.

– To je uređaj bez kojeg se ne može obaviti proces hemijsko-termičke obrade, procesi kaljenja i procesi cementacije. Zaštitna atmosfera je neminovna u tako zahtjevnim procesima. Preduzeće je, zaista se mora istaći, uložilo puno novca u opremu, u istraživanje i trebalo je nekoliko godina da osvojimo proizvodnju takvih uređaja. Te uređaje uglavnom proizvode evropske zemlje – ističe prof. dr. Jusuf Duraković, direktor TPS-a Zenica.

U ovom slučaju radi se o čistom istraživačkom projketu koji je svoje mjesto našao u proizvodnji značajnih dijelova u autoindustriji priznatih svjetskih brendova. Bez timskog rada ova priča ne bi bila uspješna.

– Imponuje nam zato što smo mi tu mašinu napravili. Projektovana je i napravljena ovdje kao rezultat timskog rada – kaže radnik Amel Purić.

Već duže vrijeme u našoj zemlji zanimanje zavarivača je deficitarno. Posljednjih godina praksa je da zavarivači školovani u BiH posao traže u drugim evropskim zemljama. I Mehmed Huseinspahić bio je vani, no odlučio se vratiti i svoje znanje unovčiti u svojoj zemlji. Sretan je što radi baš na ovom projektu, iako nije jedini značajan projekt u ovoj firmi.

– Svi smo učestvovali u realizaciji tog projekta. Kao radnici smo bili zadovoljni kako je izrađen, kojom brzinom, kojim kvalitetom, što je nama radnicima vrlo važno. Da nemamo primjedbi od poslodavca – ističe radnik Mehmed Huseinspahić.

Većim ulaganjem u naučno-istraživački rad u našoj zemlji ovakva priča ne bi bila ekskluzivna. No, postoje pojedinci koji se ne osvrću na prepreke nego hrabro s velikim ulaganjem, rizicima i željom žele ovu zemlju napraviti uglednom i ugodnom za življenje i ostanak u njoj.

Izvor:Fokus

Nastavite čitati

Najčitanije