Connect with us

Lični razvoj

Projekat za naš Kakanj “EE-elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“

Objavljeno

na

C.E.K.O.R- Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj realizira aktivnosti po javnom pozivu sa projektnom idejom “EE-elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji“ koji su objavili Općina Kakanj i regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu RELOAD UNDP, a projekat finansira Europska Unija.

Projekat ima za cilj zbrinjavanje svih vrsta elektronskog otpada, uspostavljanje sistema zbrinjavanja u savremenim namjenskim kontejnerima po EU standardu kako taj isti opasni otpad ne bi završio na divljim deponijama i nenamjenskim mjestima, ili skupljao prašinu po našim podrumima. Kakanj je prvi u ZE-DO Kantonu koji kreće sa ovakvim aktivnostima i za ovakav vid provođenja projekta je dobilo dozvolu od krovne institucije Ministarstva  za obrazovanje, nauku i kulturu ZE-DO Kantona. Za ove namjene će biti obezbjeđeni namjenski kontejneri koji će biti uskoro postavljeni od lokalnog preduzeća Vodokom na predviđene lokacije,a u svim osnovnim i srednjim školama će biti također namjenske kante i palete  za deponovanje istog i za sitne kućanske aparate.

Sav otpad koji se prikupi će biti preuzet od ovlaštenog i jedinog u BiH otkupljivača EE otpada ZEOS sistem i bit će adekvatno zbrinut, a školama i firmi Vodokom će se platiti na osnovu izvaganog otpada na licu mjesta prilikom odvoza istog. Ostvarili smo dobru saradnju sa svim osnovnim i srednjim školama na našoj Općini, odredili jednog koordinatora iz svake škole u saradnji sa školama koji će edukovati djecu kroz časove tehničkog odgoja ili na ekološkim sekcijama putem ppt prezentacije i predavanja. Da bismo ih animirali i uključili u projekat organizovaćemo takmičenje za najbolji rad od recikliranih električnih i elektronskih uređaja i dodijeliti vrijedne nagrade za škole koje najviše skupe e-otpada. Sakupljaju se sve kategorije e-otpada, veliki kućanski aparati, malih kućanski aparati (IT oprema i oprema za telekomunikacije, električni uređaji, alati i svi drugi uređaji koji su radili uz pomoć električne energije ili baterija), rashladni uređaji, TV i monitori, i štedne (plinske sijalice).Molimo građane,kada budu instalirani kontejneri u našem gradu da se uključe u ove aktivnosti prikupljanja i zbrinjavanja otpada,kako taj isti otpad ne bi završio na deponijama,prirodi ili u kontejnerima koji nisu predviđeni z ate namjene.

E-oprema za radionice izrade novog predmeta će se uzeti iz paleta koje su obezbijeđene u obrazovnim ustanovama, a e-opremu donose učenici, prilikom izrade novog predmeta. Ne smiju se rastavljati TV i monitori, sijalice i rashladni uređaji, jer se klasifikuju kao opasan otpad.  

C.E.K.O.R. je neprofitna, nepolitička organizacija koja ima za cilj da doprinese održivom razvoju i zdravom okolišu/životnoj sredini u Kaknju a i u široj društvenoj zajednici, putem jačanja svijesti o značaju iste,putem obezbjeđivanja informacija i usluga u partnerstvu sa relevantnim zainteresovanim stranama,kao i u kreiranju i zastupanju politika koje jačaju pravnu legislative u domenu zaštite okoliša stvarajući jači korektiv vladajućim strukturama u kreiranju zakona o okolišnoj politici.Također želimo maximalno poboljšati I unaprijediti znanja naše zajednice u pogledu edukovanosti u ovoj oblasti,kako bismo efikasnije rješavali novonastale problem u zajednici. Iskustvo i znanja članova organizacije mogu biti od velike koristi lokalnim i regionalnim vlastima.

Zaštita okoliša postala je jedan od glavnih zadataka na dnevnom redu nacionalnih vlada većine zemalja, i to zahvaljujući pritisku glasača i NVO sektora.Politički trendovi u našoj Općini se mjenjaju, kako se mjenjaju i vladajuće strukture. Za sada imamo dobru saradnju sa lokalnim političarima i dobar smo korektiv istima.

Nadamo se da ćemo svi zajedno uključiti u aktivnosti ove ideje i doprinijeti boljim uslovima u našem Kaknju i da budemo prvi u ZE-DO Kantonu koji će uspostaviti siguran sistem zbrinjavanja elektronskog otpada.

Edukacija

Kakanjci najuspješniji magistranti i diplomanti Univerziteta u Sarajevu

Objavljeno

na

Autor

24.12.2019. – Na svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu, koja je održana je 7. decembra u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“, promoviran je 5161 magistrant i diplomant.

Najboljim magistrantima i diplomantima uručena su  posebna priznanja Univerziteta u Sarajevu: Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu i Povelja Univerziteta u Sarajevu.

Posebno nam je zadovoljstvo i čast istaknuti da su  među 192 najuspješnija magistranta i diplomanta I i II ciklusa studija i integriranog studijskog programa I i II ciklusa i bivši kakanjski gimnazijalci. To su:

1.    Mirsad Kadić – Zlatna značka UNSA sa prosjekom 9,51 (integrirani studij Stomatološkog fakulteta)

mirsad

2.    Nedim Zaimović – Zlatna značka UNSA sa prosjekom 9,63 (I ciklus Elektrotehničkog fakulteta)

etf_nedim

3.    Adnan Mehinović – Srebrena značka UNSA sa prosjekom 9,34 (I ciklus Elektrotehničkog fakulteta)

etf_adnan

4.    Mirza Delibašić – Srebrena značka UNSA sa prosjekom 9,00 (I ciklus Elektrotehničkog fakulteta)

etf_mirza

Čestitamo našim Kakanjcima i bivšim kakanjskim gimnazijalcima na ovom izuzetnom uspjehu!

Nastavite čitati

Lični razvoj

Mladi karatisti BiH osvojili 36 medalja na Balkanijadi u Sloveniji

Objavljeno

na

Autor

Mladi bosanskohercegovački karataši i karatašice ostvarili su sjajne rezultate na 20. balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore – U21, održanom u Brežicama (Slovenija).U konkureciji sedam balkanskih zemalja i 652 takmičara i takmičarke, bosanskohercegovačke selekcije ukupno su osvojile 36 medalja, od kojih 12 zlatnih, devet srebrenih i 15 bronzanih.

Generalni sekretar Karate saveza Bosne i Hercegovine Ramiz Potur na pres-konferenciji je kazao da je boje Bosne i Hercegovine ukupno branilo 158 takmičara i takmičarki.

“Ostvareni su izuzetni rezultati u veoma jakoj konkurenciji. Zabilježili smo historijski uspjeh plasmanom na prvo mjesto u ukupnom poretku”, kazao je Potur.

Potpredsjednik Skupštine KSBiH Mirsad Sipović mladim karatašima i karatašicama, njihovim trenerima i klubovima, čestitao je na ovam brilijantnom uspjehu.

“Posebno čestitam takmičarima, koji su uložili veliki trud i znanje da bi ostvarili ovakve rezultate, zatim njihovim trenerima, klubovima, roditeljima, kao i predstavnicima KSBiH, rukovodstvu i organima”, kazao je Sipović.

Titulu prvakinje Balkana u konkurenciji kadetkinja osvojila je Emina Sipović, članica Karate kluba Ippon iz Sarajeva, u kategoriji do 47 kg.

“U finalu sam pobijedila predstavnicu Kipra. Ovo takmičenje bilo je od velike važnosti za mene, jer sam ovim uspjehom izborila i nastup na Evropskom prvenstvu, koje će početkom februara naredne godine biti održano u Budimpešti”, izjavila je mlada bh. karatašica.

Jedan od najprespektivnijih bh. karataša Hamza Turulja, član KK Okinawa iz Sarajeva, aktualni svjetski U-21 viceprvak, na Balkanijadi je osvojio dva odličja u U-21 konkurenciji, zlato u ekipnim i srebro u pojedinačnim borbama.

“U pojedinčnoj konkurenciji ubjedljivo sam savladao tri protivnika, a u finalu sam poražen iako je meč završen neriješenim rezultatom 0:0. U ekipnim borbama pobijedili smo selekcije Crne Gore i Srbije”, kazao je Turulja.

U konačnom poretku Bosna i Hercegovina zauzela je ubjedljivo prvo mjesto, ispred Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Rumunije i Kipra.

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

Edukacija

Mladi iz Kreševa snimili film ‘Prazan džep’

Objavljeno

na

Autor

Na  filmskoj radionici Viva škole u Kreševu na kojoj je  učestvovalo 20 polaznika, učenika srednje i osnovne škole iz tog grada, snimljen je kratki igrani film „Prazan džep“.

Na 6. Viva film festivalu, koji će biti održan u septembru naredne godine  u Sarajevu, film „Prazan džep“ takmičit će se u kategoriji Omladinski film za jednu od  nagrada.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime film.

 Pokrovitelj radionice je njemačka fondacija Heinrich Böll Stiftung.

Izvor: Nezavisne.com

Nastavite čitati

Najčitanije