Connect with us

Magazin

Sprječavanje (prevencija) nastanka dekubitusa

Objavljeno

na

Na dekubitus treba misliti na vrijeme. Većinu rana od pritiska moguće je spriječiti kroz ranu identifikaciju rizičnih osoba i pravilnim profesionalnim postupcima njege.

U slučaju da osoba spada u rizičnu skupinu, barem jednom dnevno pažljivo prekontrolirajte mjesta koja su najizloženija pritisku. Situacija se tijekom vremena može promijeniti, stoga je kožu potrebno redovito provjeravati.

Prva preventivna mjera je pogledati koju vrstu madraca ili jastuka za stolac koristi osoba koja ima rizik od nastanka dekubitusa. Svim osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini potrebno je postaviti podlogu za rasterećenje pritiska. Primjena proizvoda za rasterećenje pritiska je od velike važnosti kod prevencije dekubitusa.

Antidekubitalni madraci i jastuci za sjedenje sastoje se od viskoelastične pjene osjetljive na temperaturu s otvorenom strukturom stanica. Pjena se prilagodi tjelesnoj temperaturi i obliku tijela. Na taj način ostvarujemo optimalno izjednačavanje pritiska. Područje tijela na kojemu ležimo i sjedimo se povećava, pri čemu se pritisak na tkivo umanjuje.

Kod prevencije se ne obraća pažnja samo na pritisak, nego i na trajanje eksternog pritiska na isto područje. Sposobnost osobe da se odupre štetnom djelovanju eksternog pritiska ovisi o mnogim drugim značajnim faktorima. Najvažniji faktor je trenje.

Dakle potrebno je osigurati mekanu podlogu kako bi se maksimalno umanjio pritisak tijela, voditi brigu da presvlaka ležaja bude dobro zategnuta, čista i suha, jer nabori i vlaga iritiraju kožu.

Podlogu je potrebno odrediti prema individualnim potrebama osobe, dakle obratiti pozornost na:

 • težinu osobe
 • pojavljivanje dekubitusa
 • kategoriju dekubitusa
 • vrijeme provedeno ležeći/sjedeći
 • pokretljivost

Vrsta kreveta također utječe na odabir podloge. Visina kreveta ne smije biti previsoka kod pacijenata koji mogu sami ustajati iz kreveta i lijegati u njega.

Podloge koje se koriste 24 sata dnevno, 365 dana u godini izložene su iznimnom trošenju i potrebno ih je redovito provjeravati te zamijeniti ako je potrebno. I madraci i jastuci su proizvodi koji se troše.

Uz pravilan odabir podloge potrebna je redovita higijena bolesnika – medicinska kozmetika, pažljivo brisanje tijela te njega kože s medicinskim balzamom. Dodatno popravite cirkulaciju s aktivnim ili pasivnim vježbama, prehranu obogatite bjelančevinama, povećavajte unos tekućine i C vitamina.

Pokret je obrana tijela protiv dekubitusa i drugih komplikacija od posljedica dugotrajnog ležanja. Osobe sa smanjenom osjetljivošću (paralizom, kontrahturama ili nesvjesticom) zbog smanjene reakcije, njezinog izostanka ili pak nemogućnosti za osjećanje boli i nelagode ne reagiraju na znakove upozorenja svoga tijela. Stoga im je potrebna redovita pomoć pri mijenjanju položaja.

Male i česte promjene položaja često su dovoljne za dobru cirkulaciju. Neovisno o odabranoj podlozi, rad s promjenama položaja mora uvijek biti u skladu sa stanjem, individualnim potrebama i željama osobe. Ležeće i sjedeće položaje potrebno je prilagoditi kako bi se pritisak između kože, koštane izbočine i baze sveo na najmanju moguću razinu. Vrijeme koje osoba provede sjedeći ili ležeći bez mijenjanja položaja ne bi smjelo prijeći dva sata, ali ga je uvijek potrebno prilagoditi svakoj osobi.

Pritisak potreban za razvoj dekubitusa ovisi o sili pritiska i trajanju pritiska na tkivo. To može varirati od osobe do osobe, a lokacija pritiska i opće zdravlje od odlučujuće su važnosti za svaku osobu.

Kada je to god moguće, služite se pomagalima za pomicanje pacijenata ili promjenu položaja; to pomaže i osoblju i korisniku za smanjenje rizika od oštećenja smicanjem ili trenjem. Korisnika nikada nemojte postaviti izravno na koštanu izbočinu ili na već pocrvenjelu kožnu površinu. Crvenilo ukazuje na to da se tijelo još nije oporavilo od prethodnog pritiska te da je koži potrebno još vremena prije nego se na nju može ponovno primijeniti pritisak. Kako bi se smanjio rizik razvoja dekubitusa, važno je smanjiti trajanje i silu pritiska kojoj je osoba izložena.

Inkontinenciju je potrebno zbrinuti, kvalitetnim jednokratnim pomagalom, jer vlaga je jedan od bitnih faktora rizika u nastanku dekubitusa, te koristiti kvalitetnu medicinsku kozmetiku i održavati redovitu higijenu kože.

Kontaktirajte SeVital, olakšajte i uljepšajte svakodnevnicu vašim najmilijim
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba

Pratite SeVital na Facebooku: https://www.facebook.com/sevital.ba/
Pratite SeVital na instagramu: https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati
Advertisement

Magazin

Ustanova za kućnu njegu koja može pomoći vašim najmilijim

Objavljeno

na

Autor

Ustanova za kućnu njegu SeVital je osnovana 2018. godine uz saglasnost Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona i prva je privatna ustanova ove vrste u Zeničko-dobojskom kantonu. Dugogodišnje iskustvo i stečeno znanje u pružanju usluga kućne njege u inostranstvu, želimo da prenesemo i u našu domovinu i time poboljšamo kvalitet života svima onima kojima je naša pomoć potrebna. Naš zadatak je da brinemo o klijentima u njihovim domovima, olakšamo svakodnevnicu, pomognemo u domaćinstvu, kuhanju, hranjenju, plaćanju režija, odvođenju kod ljekara i najvažnije pružimo kompletnu njegu sa stručnim timom osoblja i njegovatelja.

Nudimo usluge povremenog boravka u domu pacijenta prema individualnom dogovoru, odnosno potrebi klijenta.Boravak našeg osoblja u domu pacijenta podrazumijeva obavljanje svih kućnih poslova, nabavka namirnica, pomoć u pripremanju obroka, dostava gotovih obroka, hranjenje, kupanje, oblaćenje, lična higijena, plaćanje računa(npr. režije i sl.), vođenje kod ljekara na preglede, šetnju, mobilizaciju nepokretnih pacijenata svakodnevno, podizanje recepata kao i lijekova.

Usluge kućne njege podrazumijevaju sljedeće:

– Usluge kućne njege podrazumijevaju sljedeće:
– Lična higijena pacijenta( kupanje, brijanje, oralna higijena i sl.)
– Čišćenje u domaćinstvu
– Nabavka hrane,namirnica
– Plaćanje režija
– Mobilizacija pacijenta (iz kreveta u stolicu kod nepokretnih, šetnja)
– Prevencija dekubitusa
– Odvoženje ljekaru

Kontaktirajte SeVital:
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba
Facebook https://www.facebook.com/sevital.ba/
Instagram https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati

Magazin

NOVO U VISOKOM: SeVital kućna njega

Objavljeno

na

Autor

SeVital ustanova za kućnu njegu je smještena u Kaknju na adresi Alije Izetbegovića P+4+M . SeVital više od godinu dana pruža usluge kućne njege u Kaknju, a svojim kvalitetnim radom su stekli veći broj klijenata te se priča SeVitala proširila i na susjedne gradove Kaknja – Visoko i Zenica.

Visoko do sada nije imalo usluge kućne njege poput SeVitala, koji ima stručan i iskusan tim njegovatelja, medicinskih sestara i socijalnih radnika. Usluge koje nude se posebno prilagođavaju svakom klijentu, vremenski i cjenovno. Niste prepušteni određenom rasporedu ili vremenskim okvirima, kao što biste to bili u staračkom domu. Iako morate zakazati vrijeme kada će vaš njegovatelj doći u vaš dom, imate fleksibilnost u odabiru vremena i dana u sedmici koji vama odgovaraju. Također imate fleksibilnost da prilagodite raspored ako se okolnosti promijene.

SeVital kućna njega donosi brojne prednosti, od kojih su neke:

 • Održavate udobnost doma
 • Njegu vrši isti njegovatelj, tako da njegovatelji postaju prijatelji sa klijentom
 • Održavate svoju neovisnost
 • Prilagođena njega za specifične potrebe klijenta
 • Porodica se može mirne duše posvetiti svojim obvezama
 • Smanjeno financijsko opterećenje
 • Nema strogih rasporeda ili rokova

Kontaktirajte SeVital:
📲 +387 60 353 5041 
📲 +491 520 1704 549 
📧 s.cabric@sevital.ba
💻 sevital.ba
Facebook https://www.facebook.com/sevital.ba/
Instagram https://www.instagram.com/kucna_njega_sevital/

Nastavite čitati

Lifestyle

Iskoristite AKCIJSKI POPUST u Vrtnom centru na sadnice ruža

Objavljeno

na

Autor

Baucentar je uvijek imao super popuste i pogodnosti za kupce koji ih posjećuju. Ovaj put u Baucentru možete pronaći sadnice ruža koje su na akciji 3.50 KM, gdje imate širok izbor ruža za vaše dvorište. Ukoliko niste u mogućnosti da posjetite Baucentar, možete posjetiti Baucentar.ba webshop i naručiti online na Vašu kućnu adresu.

Želite da pronađete nove saksije za vaše omiljeno cvijeće? Trenutno su na akciji Scheurich tropical red saksije po nevjerovatnoj cijeni od 1.95 KM.

Posjetite Baucentar ili Baucentar.ba webshop i iskoristite nevjerovatne popuste.

🔍 Posjetite naš webshop http://baucentar.ba
📌 Posjetite Baucentar i Vrtni centar
🚧 Rudarska bb, 72240 Kakanj
☎ +387 32 554 255

Nastavite čitati

Najčitanije